ROMBAT a finalizat investiţia de 17 milioane de euro în Capacitatea 3 de producţie

Cel mai mare producător de baterii auto din România, ROMBAT SA, a finalizat investiţia de 17 milioane de euro în Capacitatea 3 de producţie, realizată în proporţii aproximativ egale din fonduri proprii şi finanţare guvernamentală nerambursabilă. Noua unitate are o capacitate de 700.000 de baterii, este utilată cu tehnologie de ultimă generație şi poate produce atât baterii pentru maşini cu tehnologie Start/Stop, cât şi baterii convenţionale. Prin realizarea noii structuri, capacitatea de producție a ROMBAT ajunge la 3,3 milioane de baterii.
“Acest proiect a fost realizat de echipa ROMBAT, iar în ce priveşte know-how-ul bateriilor Start/Stop AGM, am beneficiat de experienţa colegilor de la First National Battery din cadrul METAIR, care lucrează cu această tehnologie, pe alte tipuri de baterii, din 1981” , a declarat Ioan Repede, directorul general al ROMBAT.

Sistemul Start/Stop permite ca motorul maşinii să se oprească atunci când roţile nu se mai învârt (de exemplu când se aşteaptă la semafor, după scoaterea din viteză) şi să repornească automat la cuplarea ambreiajului. Maşinile dotate cu tehnologie Start/Stop consumă mai puţin carburant şi protejează mediul înconjurător. Gama de baterii Start/Stop care pot fi produse la ROMBAT include EFB, destinată automobilelor cu mai puțini consumatori electrici, şi AGM, pentru maşinile cu sistem de frânare regenerativă şi cu mai mulți consumatori electrici.

Din 1999 şi până în prezent, ROMBAT a derulat nouă mari proiecte de investiţii cu o valoare totală de aproximativ 27 de milioane de euro, dintre care aproximativ 11 milioane au reprezentat fonduri guvernamentale şi europene.

În primăvara anului trecut, compania bistriţeană a fost preluată de grupul sud-african METAIR, ce cuprinde companii care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei şi distribuţiei, predominant în industria auto. Potrivit raportului financiar transmis Bursei din Johannesburg, METAIR a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de peste 438 de milioane de euro, în creştere cu 23% faţă de anul precedent. Valoarea indicelui EBIDTA pentru anul trecut a fost de peste 68 de milioane de euro, în creştere cu 19% faţă de 2011, iar profitul net a ajuns la aproximativ 41 de milioane de euro (faţă de 37,5 milioane de euro în 2011).

În cele nouă luni și jumătate de activitate în cadrul METAIR în 2012, ROMBAT a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 48 de milioane de euro, valoarea indicelui EBITDA fiind de 5,3 milioane de euro, iar profitul după plata taxelor s-a situat la 3,3 milioane de euro.
ROMBAT are sediul la Bistriţa şi centre logistice în capitală şi alte 9 oraşe. Numărul total al angajaţilor este de 683 de persoane (la finele anului 2012); în plus, compania a dezvoltat o reţea de service care cuprinde aproximativ 100 de reprezentanţe la nivel naţional. Acreditată în calitate de furnizor regional în panelul Renault, ca furnizor unic Dacia din 1996, furnizor PSA Peugeot din Slovacia din 2008, Rombat este din 2011 furnizor pentru fabrica Nissan Sankt Petersburg din Rusia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5