Ziua Armatei la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Bistrița

Semnificația zilei de 25 octombrie a fost valorificată și la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Bistrița, unde cadrele Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” și reprezentanții Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud, au fost la dispoziția elevilor și cadrelor didactice, prezentându-le categoriile de armament, echipamentul din dotare, dar și oferta educațională privind urmarea carierei militare.
În intervalul orar 09.00-14.00, elevii de la clasele pregătitoare și până la clasele a VIII-a, au intrat în contact cu tehnica militară, arme de diferite dimensiuni și calibre, imagini din teatrele de operații, mașini ale armatei, adresând un număr generos de întrebări cadrelor miliare prezente la acțiune.
Printre cei prezenți la acțiune s-au aflat și doi foști elevi ai școlii, Salgău Eusebiu, student la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, respectiv Frătean Luciana, elevă la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Aceștia au stat la discuții cu elevii, amintindu-le acestora beneficiile unei cariere militare, condițiile de școlarizare, cazare și masă gratuite, posibilitatea unui loc sigur de muncă, respectul, prestigiul sau camaraderia întâlnită.
Partea de final a acțiunii a fost dedicată elevilor de clasa a VIII-a, adunați în sala festivă a școlii, cărora le-a fost prezentată oferta educațională, insistându-se pe criteriile de selecție, probele fizice și admitere, alături de prezentarea unor cifre de la cele două licee mai apropiate, cel de la Alba Iulia, respectiv Câmpulung Moldovenesc. De asemenea au fost prezentate imagini din teatrele de operații precum Angola, Irak sau Afganistan, iar elevii au adresat diferite întrebări despre însemnătatea misiunilor în aceste zone ale lumii.
Nu a fost uitată nici însemnătatea zilei de 25 octombrie, de care a amintit pe scurt profesorul Dănuț Archiudean, prezent la toate acțiunile armatei din aceste zile dedicate școlilor. O surpriză plăcută a fost corul format din elevii școlii, acesta intonând câteva cântece patriotice, apreciate de oaspeții noștri. Ziua s-a încheiat cu prezentarea unor compuneri ale elevilor, aceștia fiind provocați să scrie despre cum iși imaginează o zi pe front.

Pop Marius, profesor de istorie
Șc. Gim. Lucian „Blaga” Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5