Ziua Imnului Naţional la Căsuţa lui Andrei Mureșanu

În conformitate cu Legea nr. 99/1998, ziua de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Naţional. Considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, Imnul Național, socotit de Nicolae Bălcescu “o adevărată Marsilieză românească”, are la origine poemul patriotic “Un răsunet”, scris de poetul Andrei Mureșanu, fiu al Bistriței.
Bistrițenii se mîndresc cu faptul că Andrei Mureșanu s-a născut și a copilărit la Bistrița, iar amintirea poetului o păstrează vie și prin casa memorială de pe strada ce-i poartă numele, singura casă memorială pe care o are orașul. Găzduind astăzi Filiala Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud, casa în care a copilărit Andrei Mureșanu, alături de cele circa 20.000 de volume destinate cititorilor bibliotecii, adăpostește documente și fotografii legate de viața și activitatea bardului Revoluției Române de la 1848.
În această zi de omagiere a poetului și a poeziei sale devenite Imn Național, Filiala "Andrei Mureșanu", prin grija bibliotecarei Angela Costin, a deschis o expoziție de carte dedicată acestuia. Pot fi văzute cărți care conțin poezia "Un răsunet", volume despre opera și personalitatea lui Andrei Mureșanu, poemul "Mureșanu"scris de Mihai Eminescu, paginile dedicate poetului de către George Călinescu în "Istoria literaturii române de la origini până în prezent",texte referitoare la Imnul Național.

Comentarii

02/08/13 21:42
Nasturel

Bistritenii,prin reprezentantii lor care lucreaza in institutiile de cul-
tura,de cate ori ajung la un moment aniversart,stiu sa-si cinsteas-
ca inaintasii,lucru ce le face cinste.Drept este ca si au pe cine
omagia:Andrei Muresanu,George Cosbuc,Liviu Rebreanu,Ion Pop
Reteganul si enumerarea ar putea sa fie continuata.Asa se intam-
pla peste tot unde cei care gestioneaza cultura,traditiile si celelal-
te resorturi ce tin de creatia spirituala care,la Bistrita,a capatat
amploare si are darul de a ne bucura.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]