Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Potrivit Rezoluţiei 64 / 200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a stabilit ca ziua de 13 octombrie să fie desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea acestora, dar şi pregătirea pentru dezastru.

Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin dezastre se înţelege o degradare serioasă a societăţii, care produce pierderi umane şi materiale importante, sau modificări majore ale mediului, care depăşesc capacitatea de răspuns a comunităţii respective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Pentru societatea afectată este nevoie de un răspuns de sprijin extraordinar din afara ei pentru a putea reveni la starea de normalitate.

Dezastrele sunt evenimente produse din cauze naturale sau provocate de om care duc la pierderi omeneşti şi la pagube materiale foarte mari, fiind necesară acţiunea unui număr foarte mare de forţe şi mijloace de intervenţie. Nu pot fi oprite, dar pot şi trebuie să fie pregătiţi atât cetăţenii, cât şi comunităţile pentru a le face faţă. Cooperarea dintre specialişti, instituţii, autorităţile locale şi cetăţeni reprezintă un factor decisiv în rezultatul acestor demersuri, dedicate protejării vieţii şi bunurilor cetăţenilor şi ale comunităţilor. Preocupările şi efortul conjugat al acestora pot face un important pas înainte în reducerea riscului dezastrelor naturale şi implicit în asigurarea unui climat de securitate al comunităţii şi cetăţenilor

REGULI GENERALE DE COMPORTAMENT ÎN CAZ DE DEZASTRE:

  • RĂMÂI CALM;
  • ASCULTĂ MESAJELE TRANSMISE DE POSTURILE NAŢIONALE DE RADIO ŞI TELEVIZIUNE;
  • NU DA CREZARE ZVONURILOR DIN SURSE NEAUTORIZATE, NU CREA PANICĂ;
  • RESPECTĂ INDICAŢIILE AUTORITĂŢILOR.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5