Încă un pas spre Unire. Comuna Şanţ s-a înfrăţit cu Limbenii Noi, Raionul Glodeni din Republica Moldova

Zi istorică în comuna Șanț, unde a fost semnat actul de înfrățire dintre comunele Șanț și Limbenii Noi din Republica Moldova. O delegație formată din primarul Anatolie Buzut și consilieri locali a fost prezentă la Șanț pentru a parafa înfrățirea dintre cele două comune. Evenimentul a fost unul plin de emoție, mai ales că publicul a fost unul numeros, iar gândurile participanților s-au îndreptat căttre frații de peste Prut cu speranța unei reuniri a românilor și o reîntregire a patriei. Evenimentul a  început prinn intonarea celor două imnuri de stat, moment care ne-a făcut pe toți cei prezenți să simțim din nou mândria de a fi român, lucru atât de rar înn zilele pe  ccare le trăim.

“Este o zi cu încărcătură emoțională mare, acest  eveniment a început de fapt ieri când am trecut hotarul țării, o parte  din colegii mei au văzut pentru prima oară România și au văzut ce țară frumoasă și mare avem, am văzut în ce colț de rai locuiți dumneavoastră. Dumnezeu a fost acela care a creat națiunile și nu are nimeni dreptul să le distrugă, dar politicienii, cei străini, având anumite foloase ne-au despărțit, însă vorba românului: sângele apă nu  se face. La solemnitatea de astăzi vom semna un prim acord între comunele noastre, care în afară de simbolul moral, psihologic și administrativ marchează primul pas care va  fi făcut spre calea reunirii sufletelor și destinelor noastre. Tot ce s-a făcut până acum a fost destul de frumos și eu, astăzi, ca exponent al Republiicii Moldova, îmi declar mulțumirea că am reușit să ne apropiem de o țară care devine din ce în ce mai europeană. Vreau să vă spun că am găsit astăzi un frate, care nu doar prin funcție îmi este frate, dar este și prin acele trăsturi de caracter care îmi sunt dragi mie și pe care le  regăsesc și la mine dar și la primarul Ioan Szabo, pentru că nimic în lume nu se face fără Dumnezeu și sper ca EL să ne ajute în implinirea dezideratului nostru “, a declarat primarul comunei Limbenii Noi, Anatolie Buzut.

Invitat la eveniment, omul de afaceri Emil Iugan, un cunoscut militant unionist, că doar îmrejurările istorice despart Basarabia de România. ”Chiar dacă  sunt două Românii, este doar una, chiar dacă sunt două imnuri, de fapt este doar unul, chiar dacă astăzi vedem două steaguri, ele de fapt sunt doar unul. Chiar dacă  ne desparte o apă, ea de fapt ne unește. Ceea ce ne  desparte, de fapt, sunt oamenii și împrejurările istorice. Îmi doresc din suflet să apară  un nou ordin care să spună: Vă ordon treceți Prutul Români și uniți cele două Românii! De asemenea, îmi doresc ca această înfrățire să se facă pe trei planuri: cultural, economic și educațional. Vreau ca România să reintre în granițele ei istorice. Dumnezeu să ne ajute în înfăptuirea dezideratului nostru”, a spus Emil Iugan.

Primarul comunei Șanț, ing. Ioan Szabo, a declarat că această zi va rămâne în istoria comunităţii. “Ce poate fi mai solemn decât momentul în care se intoneză imnul țării și îți trec prin minte chipurile atâtor ostași care au pierit  pe câmpurile de luptă pentru apărarea gliei strămoșești și a granițelor țării. Ce poate să fie mai înalțător decât momentul în care reușești să îndrepți o nedreptate istorică ce s-a făcut? Ziua de astăzi va rămâne în istoria comunității noastre. Vă  mulțumesc tuturor celor  care ați fost și suneți alături de noi în accest moment important în care comuna noatră aduce înapoi, în sânul patriei o parte dintre românii și românismul de dincolo de Prut. Astăzi, marcăm de fapt întoarcerea acasă a celor care au fost smulși cu forța de lângă noi și îmi doresc din suflet ca această înfrățire să fie continuată și la scară mai mare până  când România va reveni în hotarele de drept”, a spus primarul Szabo.

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5