O delegație din Republica Moldova, condusă de primarul Anatolie Buzut, la Șanț. Primarul IOAN SZABO: Facem tot ceea ce ne stă în putință să întărim relațiile cu frațiii de peste Prut

O delegație din Republica Moldova, condusă de primarul Anatolie Buzut s-a aflat în aceste zile în comuna Șanț. Delegația comunei Limbenii Noi, comună înfrățită cu cea de unde izvorăște Someșul a vut ca principal obiectiv întărire relațiilor de prietenie dar și pregătirea unei vizite pe care mai mulți elevi de peste Prut urmează să o facă în couna Șanț în luna iulie a acestui an.
În luna Iulie 2018 o delegație formată din primarul Anatolie Buzut și consilieri locali au fost prezenți la Șanț pentru a parafa înfrățirea dintre cele două comune. Evenimentul a fost unul plin de emoție mai ales că publicul a fost unul numeros iar gândurile participanților s-au îndreptat căttre frații de peste Prut cu speranța unei reuniri a românilor și o reîntregire a patriei. Evenimentul a început prin intonarea ccelor două imnuri de stat, mommentt carre ne-a făcut pe toți cei prezenți să simțim din nou mândria de a fi român, lucru atât de rar înn zilele pe ccare le trăim.
“Astăzi este o zi cu încărcătură emoțională mare, acest eveniment a început de fapt ieri când am trecut hotarul țării, o parte din colegii mei au văzut pentru prima oară România și au văzut ce țară frumoasă și mare avem, am văzut în ce colț de rai locuiți dumneavoastră, Dumnezeu a fost acela care a creat națiunile, și nu are nimeni dreptul să le distrugă, dar politicienii, cei străini, având anumite foloase ne-au despărțit însă vorba românului: sângele apă nu se face. La solemnitatea de astăzi vom semna un prim acord între comunele noastre, care în afară de simbolul moral, psihologic și administrativ marchează primul pas care va fi făcut spre calea reunirii sufletelor și destinelor noastre. Tot ce s-a făcut până acum a fost destul de frumos și eu, astăzi, ca exponent al Republiicii Moldova imi declar mulțumirea că am reușit să ne apropiem de o țară care devine din ce în ce mai europeană. Vreau să vă spun că am găsit astăzi un frate, care nu doar prin funcție imi este frate, dar este și prin acele trăsturi de caracter care imi sunt dragi mie și pe care le regăsesc și la mine darși la primarul Ioan Szabo, pentru că nimic în lume nu se face fără Dumnezeu și sper ca EL să ne ajute în implinirea dezideratului nostru. “ a declarat atunci primarul Comunei Limbenii Noi Anatolie Buzut.
Primiți cu pâine și sare, vineri dimineață, la Școala Gimnazială ”Enea Grapini” din Șanț, oaspeții din Limbenii Noi s-au bucurat de spectacolul artistic deosebit cu adânci reverberații patriotice prezentat de copiii din Șanț, îmbrăcați în port popular. Spectacolul a fost marcat de prestația minunatului oaspete Daniel Iatmirschi, cel care a recitat cu sufletul, nu doar cu glasul din Mihai Eminescu și Grigore Vieru.
”Voi nici nu vă închipuiți cât de fericiți sunteți că trăiți în țara mamă, România, și puteți să vă exprimați permanent în limba română. Nouă, două secole la rând, mai ales pe timpul sovieticilor, ni s-a spus că românii nu ne sunt frați, ba chiar că ne sunt dușmani, că limba noastră nu-i limba română. Vedeți voi, dragi copii din Șanț, azi vi-l prezentăm pe Daniel, elevul din Limbenii Noi, iar, în luna iulie 2019, circa 20 de colegi de-ai lui Daniel vor veni aici să se împrietenească cu voi, pentru a vedea că sunteți și suntem același neam, aceeași țară și avem aceeași limbă”, a spus plin de emoție primarul Anatolie Buzut.
Primarul Ioan Szabo a ținut să-i mulțumească atât omologului său basarabean pentru cuvintele emoționante, cât și profesorilor și elevilor din Șanț pentru frumoasa primiire a fraților de dincolo de Prut. ”E admirabil și apreciabil efortul vostru, de a ne reprezenta cu cinste școala, portul popular și comuna, fapt pentru care mă declar mândru că sunt primarul Șanțului și din acest punct de vedere. Pot să spun, de asemenea, că vom face tot ceea ce depinde de mine și de colegul primar din Limbenii Noi, profesorul de istorie Anatolie Buzut, pentru a ne regăsi cu bucurie ca frați de același neam după atâția ani de blestemată și nemeritată uitare”, a declarat edilul șănțean.
În cursul zile de sâmbătă, frații din Basarabia au vizitat moderna fabrica ”Silvania Internațional” din Lunca Ilvei, condusă de un șănțean, Emil Iugan, om de afaceri care, cu această ocazie, a făcut o donație școlii din Limbenii Noi, și a dat asigurări de sprijinire a parteneriatului dintre cele două comune înfrățite. Emil Iugan este un cunoscut unionist care nu a ratat nici o ocazie a fi alături de românii care trăiesc dincolo de granitța nefirească a țării. La evenimentul din iulie 2018 Emil Iugan declara : :” Chiar dacă sunt două Românii este doar una, chiar dacă sunt două imnuri de fapt este doar unul, chiar dacă astăzi vedem două steaguri ele de fapt sunt doar unul. Chiar dacă ne desparte o apă, ea de fapt ne unește. Ceea ce ne desparte de fapt sunt oamenii și împrejurările istorice. Îmi doresc din suflet să apară un nou ordin care să spună Vă ordon treceți Prutul Români și uniți cele două Românii. De asemenea îmi doresc ca această înfrățire să se facă pe trei planuri: cultural ,economic și educațional. Vreau ca România să reintre în granițele ei istorice. Dumnezeu să ne ajute în înfăptuirea dezideratului nostru”
Tot sâmbătă au mai fost vizitate casele memoriale Liviu Rebreanu și George Coșbuc, urmând ca, duminică, oaspeții să facă o vizită la Cimitirul Vesel din Săpânța.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5