3 noiembrie 2015 – 99 de ani de la înființarea trupelor de vânători de munte în țara noastră!

Col.rez. Florentin Archiudean

Armata română sărbătorește, pe 3 noiembrie 2015, ziua Vânătorilor de Munte. În ziua de 3 noiembrie 1916, s-a înființat primul batalion de vânători de munte din Armata Română, ca unitate de elită destinată luptei în munți, prin Ordinul nr. 294 al Marelui Cartier General al Armatei Romane
Lipsa unor trupe care să fie instruite pentru războiul din zonele montane a dus la luarea acestei decizii de înființare a Vânătorilor de Munte ca armă separată, specială, prin transformarea Școlii Militare de Schiori din București în batalion de vânători de munte.
Inițial, 2.000 de ostași vânători de munte au fost organizați pe trei batalioane cu câte trei companii fiecare. Pe 9 ianuarie 1917, forțele existente, adică cinci companii de puşcaşi, două companii de mitraliere şi o secție de transmisiuni s-au constituit in Corpul Vânătorilor de Munte.
Vânătorii de munte au primit botezul focului în primul război mondial în cadrul bătăliei de la Oituz unde au executat puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălțimi dominante, cele mai importante fiind Coșna și Cireșoaia. În vara anului 1917 batalioanele de vânători de munte au dat semnalul renaşterii armatei române şi a statului român aflat în pericol de a fi şters de pe harta lumii!
În cel de-al doilea război mondial, pe frontul antisovietic vânătorii de munte au fost spaima duşmanului alături de panzerele germane! Astfel vânătorii de munte au participat la eliberarea Bucovinei și nordului Basarabiei, ajungând până în munții Caucaz și ai Crimeii (campania din Est)
După întoarcerea – nefericită pentru armată, a armelor de la 23 august 1944 – vânătorii de munte au devenit forţa care a atras după sine întreaga armată română din estul Transilvaniei ciuntite de hortyşti până dincolo de Praga şi Viena!
Vitezele trupe ale vânătorilor de munte români au luptat, apoi, pentru eliberarea Transilvaniei, a Ungariei, în munții Bukk și a Slovaciei, în munții Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpații Albi, și podișul Boemiei (campania din Vest). De la 22 iunie 1941 și până la 12 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte s-au ridicat la 74 208 oameni, ( 2 378 ofițeri, 1 830 subofițeri, 70 000 gradați soldați).
După încheierea războiului, trupele vânătorilor de munte au trecut prin reorganizări, redislocări și mai ales desființări.
După revoluție, prin așa zisul proces de restructurare si redimensionare a Armatei, rând pe rând au fost desfiintate Brigada 1 Vânători de Munte ‘’General Grigore Bălan’’ din Bistrita, Bg. 4 VM Curtea de Arges, Bg. 5 VM Alba-Iulia si Bg.7 VM Petrosani, Fortele Terestre Romane avand in prezent doar doua brigazi de vânători de munte operationale, si anume Brigada 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa" din Brasov respectiv Brigada 61 Vanatori de Munte "General Virgil Badulescu" din Miercurea Ciuc .
La ceas aniversar le dorim tuturor vânătorilor de munte – celor activi, din țară sau din teatrele de operații din străinătate, dar și celor din rezervă multă sănătate. Bunul Dumnezeu să-i ocrotească oriunde s-ar afla.
Un gând pios de recunoștință îndreptăm către cei care se odihnesc sub glie, în cimitirele din țară și de pretutindeni din Tatra până în Caucaz!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5