3 noiembrie – Ziua Vânătorilor de Munte din România!
La 3 noiembrie 1916, în plin război, s-au înfiinţat în ţara noastră trupele de vânători de munte! Pe toată durata existenţei lor, vânătorii de munte au constituit elita armatei române fiind trupele cele mai disciplinate şi eficiente în acţiunile în care au fost întrebuinţate. În vara anului 1917 batalioanele de vânători de munte au dat semnalul ranaşterii armatei române şi a statului român aflat în pericol de a fi şters de pe harta lumii! În cel de-al doilea război mondial, pe frontul antisovietic vânătorii de munte au fost spaima duşmanului alături de panzerele germane! După întoarcerea – nefericită pentru armată, a armelor de la 23 august 1944 – vânătorii de munte au devenit forţa care a atras după sine întreaga armată română din estul Transilvaniei ciuntite de hortyşti până dincolo de Praga şi Viena!
După război trupele de vânători au fost cele mai decimate forţe ale armatei române elita lor fiind asasinată în masă sau trimisă în închisori la presiunea ocupantului sovietic şi, cel mai adesea, din zelul criminal al unor iresponsabili aflaţi temporar la cârma statului român. După 1950, pentru că spiritul patriotic, naţionalist, românesc al vânătorilor de munte nu a putut fi scos din conştiinţele bine educate ale ofiţerilor,maiştrilor şi subofiţerilor – trupele de vânători de munte au fost desfiinţate în întregime!
Nu ştim resorturile şi interesele care au dus după 1960 la reînfiinţarea vânătorilor de munte, cert este că, dacă între anii 1922 -1956 Bistriţa a avut mereu unităţi de vânători dislocate în oraş iar din anul 1977 pe aceste meleaguri care l-au dat pe marele general Grigore Bălan, a apărut Brigada 1 Vânători de Munte.
Această mare unitate de vânători de munte a devenit în foarte scurt timp una de frunte a armatei române.A fost comandată în cei 34 de ani de existenţă la Bistriţa doar de către 3 comandanţi, trei oameni destoinici care şi-au zidit viaţa lor în viaţa şi destinul acestei brigăzi. Au fost trei comandanţi, toţi deveniţi prin merite proprii deosebite generali de brigadă, care au privit mereu doar spre Prundu Bârgăului,Borşa,Vatra Dornei sau Miercurea Ciuc – localităţile unde erau dislocate batalioanele subordonate. Aceşti oameni bravi, adevăraţi, sunt încâ în viaţă, sunt printre noi, în Bistriţa şi merită respectul nostru. De aceea îi voi numi, dorindu-le viaţă îndelungată: general de brigadă Paul Remus Ghircoiaş, general de brigadă Iacob Dragoş şi general de brigadă Ştefan Andreica!
Ca într-un blestem istoric, brigada întâia – la propriu şi la figurat- vânători de munte a fost desfiinţată brusc, în anul 2001 pe când toate inspecţiile şi controalele o dădeau ca fiind cea mai bine pregătită brigadă de vânători de munte a armatei române! O decizie ruşinoasă a puterii politice şi mai ales militare de atunci de la Bucureşti…
Astăzi este un ceas aniversar! Dar sunt şi aniversări la care începi mai întâi cu ştergerea unei lacrimi de pe obraz şi din suflet! La 95 de ani de la înfiinţarea lor, vânătorii de munte…’’n-or murit numa o ţâr s-o hodinit...’’.
Scriu aceste rânduri triste cu bucurie, totuşi, în străfundurile fiinţei mele ştiind bine că nu vremurile sunt supt oameni cum zicea cronicarul ci oamenii sunt sub vremuri! Să ne bucurăm aşadar dragi concetăţeni, speranţa nu moare niciodată din suflete luminate lăuntric de credinţă…Şi să nu uităm nici o clipă: întâi de toate şi înainte de a fi europeni suntem şi trebuie să rămânem români!
Eroi au fost, eroi sunt încă
Şi-or fi în Neamul Românesc
Câ rupţi sunt ca din tare stâncă
Românii orişiunde cresc….
Cercul Militar va marca această sărbatoare pentru cele peste 200 de cadre de rezervă vânători de munte, maine de la ora 11.00, prin vernisajul expoziţiei de pictură “Un ţinut de legendă- Valea Someşului”, în care expun Virginia Brănescu şi Nechita Bumbu. După vernisaj Cercul de Istorie Militară Virtus Romana Rediviva, coordonat de gl.bg.rez Ştefan Andreica, fost comandant al Bg.1 VM Gl Grigore Bălan, va desfăşura o şedinţă festivă în care col.rez. Ioan Cordovan va prezenta monografia '' Recunoştinţă pentru eroi''.
La mulţi ani camarazi, la mulţi ani vânători de munte oriunde v-aţi afla !
Adaugă comentariu nou