Vânătorii de Munte în sărbătoare, 100 de ani de glorioasă existenţă

O armă militară de elită a Armatei României, cu militari vrednici, curajoşi şi de un înalt profesionalism – Vânătorii de Munte – au sărbătorit un eveniment deosebit şi de o sensibilitate aparte – 100 de ani de la înfiinţare, în 3 noiembrie 1916, ei remarcându-se de-a lungul istoriei în luptele purtate pentru libertate, independenţă şi eliberare de teritoriu românesc.
În garnizoana Bistriţa, în cadrul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, în colaborare cu Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere BN, Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala BN, Clubul „Pentru Neam şi Ţară” BN, Asociaţia Veteranilor de Război, filiala BN şi Clubul Colecţionarilor Militari BN, au fost organizate manifestări dedicate acestui important eveniment din istoria Armatei României.
La Cercul Militar Bistriţa a fost organizată o sugestivă, cuprinzătoare şi emoţionantă expoziţie intitulată „Omagiu Vânătorilor de Munte”, unde au fost expuse importante şi valoroase ţinute militare, decoraţii, diplome, echipament militar specific, inclusiv insigne, timbre etc., majoritatea exponatelor aparţinând curatorului expoziţiei, jurnalistul independent Marius Chiuzan.
Despre importanţa şi valoarea evenimentului au vorbit col (r.) Nicolae Pop – preşedintele Asociaţiei CMRR BN, după care jurnalistul Marius Chiuzan a făcut o pertinentă, edificatoare şi lămuritoare prezentare a expoziţiei privind obiectele personale şi de expoziţie ce au apaţrinut generalilor din arma Vânătorii de Munte, din Garnizoana Bistriţa, cât şi a cadrelor militare în rezervă şi retragere care au slujit sub semnul acestei arme.
Lt. col. ing. Ovidiu Dumbrăvean a oferit trei pioleţi unor ofiţeri în rezervă ca semn de omagiu şi recunoştinţă şi a propus înfiinţarea unui muzeu al Vânătorilor de Munte la Cercul Militar Bistriţa, la care cei prezenţi au aderat cu entuziasm.
Facem un apel tuturor celor care deţin obiecte, uniforme de Vânători de Munte să le doneze, iar informaţii pot obţine la Cercul Militar.
Menţionăm că primul Batalion al Vânătorilor de Munte a fost înfiinţat şi condus de M.S. Regele Carol al II-lea, prezent pentru o perioadă la Bistriţa şi locuind în actualul imobil al Bibliotecii Judeţean „George Coşbuc”.
Festivităţile dedicate acestui eveniment de mare românism şi patriotic s-au încheiat cu un ceremonial militar la Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, după care au urmat momente de socializare şi depănare de amintiri despre o armă de elită a Armatei României!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5