3 NOIEMBRIE- ZIUA VÂNĂTORILOR DE MUNTE

În fiecare an la 3 noiembrie am sărbătorit şi sărbătorim la Bistriţa pe bravii noştri vânători de munte de la soldat la general, activi, în rezervă sau în retragere, dispăruţi sau în viaţă.

Ostaşii cu petliţe verzi şi cu semnul crenguţei de brad pe epolet, aşa cum i-am cunoscut din scrierile istoriei armatei române şi în cei 31 de ani fie la Sfântu Gheorghe, Braşov, Prundu Bârgăului, Vatra Dornei, Bistriţa sau Alba Iulia, ei, bravii vânători de munte „la urcuşuri sau rapel poartă-n suflet o iubire pentru ţară şi drapel”.

La Sfântu Gheorghe pe Valea Arcuşului, în semn de preţuire pentru jertfa supremă adusă la eliberarea Ardealului de generalul erou Grigore Bălan din Blăjenii de Sus s-a ridicat o troiţă. La Vatra Dornei „copilul cel mic” al fostei Brigăzi 1 Vânători de munte „General Grigore Bălan” se afirmă ca armă de elită pe meleagurile bucovinene. La Alba Iulia sau Braşov vânătorii de munte sunt la „înălţime” iar la Bistriţa unde a fost unul dintre leagănul vânătorilor de munte sunt deja file de istorie.

După 31 de ani revăd pe pelicula amintirilor scene dintr-un film cu tineri bărbaţi curajoşi, dârji, ce îşi arată priceperea şi destoinicia acumulată în ore multe de antrenament. Pe creste de munte, în depresiuni şi trecători, în şir indian, pe viscol, ploaie sau ninsori, susţinuţi îndeaproape de brandurile şi tunurile artileriştilor

samarizate pe puternicii căluţi huţuli, şoimii crestelor carpatine demonstrează că pentru aceşti minunaţi ostaşi nu există obstacole de netrecut.

Vânătorii de munte au suportat multe transformări structurale şi de dislocare, dar clasa şi valoarea vânătorilor de munte au fost demonstrate în marile bătălii pentru apărarea ţării, pe timpul declanşării unor stări de urgenţă, pe câmpurile de instrucţie, la înfăptuirea Revoluţiei din decembrie 1989 şi la alte acţiuni specifice armatei.

Vânătorii de munte sunt una din armele de elită ale armatei române iar faptele lor de vitejie au rămas înscrise în cartea de istorie a neamului românesc.

În viaţa vânătorilor de munte se petrec multe evenimente iar vremea se închide asupra lor, de aceea noi nu trebuie să îi uităm.

La mulţi ani VÂNĂTORILOR DE MUNTE!

GENERAL DE BRIGADĂ(r)

DRAGOS IACOB

Comentarii

30/10/10 13:08
Petrut

Col R. T.P

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5