De Ziua Vânătorilor de Munte, lansarea Monografiei Brigăzii 1 Vânători de Munte General Grigore Bălan, la Muzeul Bistriţa

O zi cu profunde semnificaţii în Armata României – 3 noiembrie, Ziua Vânătorilor de Munte, a fost un prilej deosebit pentru foştii vânători de munte ai Brigăzii 1 Vânători de Munte „General Grigore Bălan” din Bistriţa de a fi prezenţi la un eveniment deosebit, desfăşurat la Muzeul Bistriţa, prin lansarea unui frumos, complex şi edificator volum intitulat „Monografia Brigăzii 1 Vânători de Munte „General Grigore Bălan” (1 ianuarie 1977 – 10 decembrie 2000), File de istorie militară.
Având ca autori doi foşti vânători de munte – gen. de brig.(r) Iacob Dragoş şi col.(r) Vasile Chioran, deosebitul şi valorosul volum a apărut la cunoscuta şi consacrata Editură „Solon” din Bistriţa, în 2017, având ca director pe juristul Radu Barna, într-o ţinută grafică de excepţie, având 391 de pagini şi coperţi sugestive. Acest proiect editorial a apărut cu sprijinul Consiliului Judeţean B-N, susţinut de preşedintele acestuia, Emil Radu Moldovan, prin Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” B-N, dir. Ioan Pintea, cărora li s-au adus mulţumirile cuvenite din partea autorilor.
În prezenţa unui numeros auditoriu, format din generali, ofiţeri, subofiţeri, foşti soldaţi sau angajaţi ai brigăzii, invitaţi, mass-media etc., a avut loc prezentarea volumului edificator privind istoricul, evoluţia şi desfiinţarea (mare păcat) a acestei brigăzi de elită a Armatei României.
Au opinat cu motivaţii, exemplificări lămuritoare, argumente, explicaţii despre volum şi vasta monografie a Brigăzii 1 Vânători de Munte „General Grigore Bălan”: moderatorul evenimentului gen. de brig.(r) Iacob Dragoş, col.(r) Vasile Chioran, preşedintele CJ B-N – Emil Radu Moldovan, care a oferit şi o Diplomă fostului comandant, preot, profesor PC Nicolae Feier, senior editor şi profesor Adrian Mănarcă, gen.de brigadă (r) Florian Caba, gen.de brig.(r) Paul Remus Ghircoiaş, gen. de brig.(r) Ştefan Andreica, dir. Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” B-N – Ioan Pintea şi o bună parte din autorii de capitole al volumului, cât şi a celor care au colaborat cu unele materiale pentru care se aduc mulţumirile necesare din suflet şi inimă.
La peste 40 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 1 Vânători de Munte, cu comandamentul în Bistriţa şi la împlinirea a 101 ani, în 2017, de la zămislirea vânătorilor de munte, în 3 noiembrie 1916, acţiunile desfăşurate de foştii vânători de munte bistriţeni au cuprins: vizionarea filmului „Onor la memorie”. Ceremonialul militar şi religios sub genericul „Cinstim memoria vânătorilor de munte”, expoziţie „Tradiţia vânătorilor de munte din Bistriţa” la Cercul Militar şi o masă festivă de socializare.
A fost prezentă şi prima femeie care a fost prezentă în misiuni în Irak şi Afganistan, plt.adj.princip.Ivan Maria.
O zi cu profunde reverberaţii patriotice pentru vitejii şi profesioniştii vânători de munte, care merită tot respectul nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5