31 de sancțiuni, la Beclean. Abaterile bicicliștilor și viteza neadaptată la condițiile de drum, principalele cauze generatoare de accidente în județul Bistrița-Năsăud

În cadrul acțiunilor rutiere, desfășurate ieri, 16 noiembrie, polițiștii din tot județul au acționat pentru prevenirea abaterilor săvârșite de una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanți la traficul rutier: bicicliștii.

Astfel, în orașul Beclean, au fost oprite pentru verificări 34 de autovehicule, fiind legitimate 47 de persoane. Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002, în valoare de 2915 lei și au fost retrase 4 certificate de înmatriculare. Din totalul sancțiunilor, 14 au fost aplicate pentru abateri săvârșite de bicicliști.

Polițiștii reamintesc faptul că, una dintre modificările aduse Codului Rutier se referă la depășirea bicicliștilor, și anume:

  • Pentru asigurarea distanţei laterale de siguranţă, la depăşirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule realizează această manevră trecând peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulaţie ori de separare a benzilor pe acelaşi sens, cu cel puţin jumătate din lăţimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puţin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h. 

Dacă circulați cu bicicleta pe drumurile publice, nu vă puneți viața în pericol, respectați regulile de circulație!

  • nu circulaţi cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice!
  • pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în faţă, lumină de culoare roşie în spate şi cel puţin un element reflectorizant de aceeaşi culoare);
  • înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asiguraţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere celor în drept!
  • înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga sau la depăşire, asiguraţi-vă temeinic că nu se apropie niciun autovehicul!
  • la schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveţi prioritate de trecere, asiguraţi-vă că ceilalţi participanţi la trafic v-au observat și au înţeles intenţia dumneavoastră!
  • Nu traversați carosabilul cu bicicleta nici măcar pe trecerile pentru pietoni!
  • În condiţii de vizibilitate slabă este obligatoriu să purtați vestă fluorescent reflectorizantă, iar bicicleta să fie prevăzută în faţă cu lumina albă, iar în spate cu lumină roşie;

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5