Palatul Copiilor Bistrița – 70

7 decenii dedicate copiilor

În toamna anului 1950, pe data de 1 octombrie, în urbea noastră se puneau bazele unei instituții specializate în oferta de activități educative extrașcolare; vorbim aici despre ceea ce atunci se numea Casa Pionierilor. Era cea de-a cincea instituție de acest tip din țară, după București, Vălenii de Munte, Zalău și Dej. De la fondarea instituției, până la Revoluția din 1989, aceasta a fost subordonată Organizației Pionierilor și a fost marcată de politica și spiritul vremurilor respective. În ciuda acestor fapte, activitatea din cadrul Casei Pionierilor Bistrița a fost marcată de un crescendo constant, de la an la an. Sute de copii îi treceau anual pragul, căutând activitățile extrașcolare desfășurate aici. Activitățile atractive au fost îndrumate de-a lungul anilor de cadre didactice competente fiecare în domeniul său de activitate, dar și cu un potențial și o pricepere deosebită în a descoperi și cultiva potențialul creativ al copiilor. Dacă la fondarea instituției, în 1950, erau doar trei activități desfășurate în cadrul tot atâtor cercuri (Lucru manual, Aeromodele, Dansuri populare), iar cei trei instructori activau ca voluntari, organigrama anului școlar 1989-1990 număra 24 de cadre didactice cu normă întreagă, cu 22 de profiluri de cerc. Revoluția din 1989 aduce schimbarea denumirii din Casa Pionierilor și Șoimilor Patriei în Casa elevilor, Clubul elevilor apoi, iar, în final, Palatul Copiilor Bistrița. Totodată, în decembrie 1989, instituția este depolitizată și trecută în subordinea Inspectoratului Școlar al Județului Bistrița-Năsăud. Odată cu debutul anului școlar 1990-1991, activitățile cercurilor sunt grupate în trei categorii: 1. Activități tehnico-științifice, 2. Activități cultural-artistice, 3. Activități sportiv-turistice. Profilul cercurilor se modifică în funcție de cerințele partenerilor educaționali, copii și părinți.
Personal, am descoperit activitățile acestei instituții în cursul vacanței de iarnă a anului școlar 1972-1973, când, elev fiind, am participat la o tabără cu profil tehnic, organizată pentru elevi pasionați, selectați din școlile generale de pe tot cuprinsul județului. Deși pe parcursul liceului nu am putut frecventa Casa Pionierilor, depășind vârsta pionieratului, am rămas profund marcat de activitățile deosebite de aici, de profesionalismul cadrelor didactice și de modalitățile de lucru cu copiii. Pornind de la aceste premise, după terminarea studiilor superioare mi-am dorit să activez în această instituție. Visul meu a devenit aievea începând cu septembrie 1990.
Simt o bucurie deosebită, trăind momente aniversare precum acesta, dar simt o satisfacție zi de zi având ocazia să lucrez într-un colectiv didactic deosebit, cu copii minunați și dornici să-și cultive talentul și pasiunile. Palatul Copiilor, cu siguranță nu doar pentru mine, pot spune că a devenit o a doua casă. Simt asta și din atitudinea multor colegi de serviciu, fie personal didactic, didactic-auxiliar sau nedidactic, precum și a foarte multor copii performeri. În ciuda reducerilor numărului de catedre aproape anual, în ciuda unor situații grele privind spațiul locativ al palatului în ultimii ani, întâmpinăm această deosebită aniversare cu un optimism nedisimulat. Rezultatele elevilor noștri, numărul mare de elevi ce se înscriu la activitățile din oferta noastră educațională, acordarea unui spațiu propriu pentru instituția noastră, dar și multiplele parteneriate și proiecte educative internaționale în care am fost și suntem parte ne îndreptățesc să privim optimist viitorul Palatului Copiilor Bistrița.
Și, ca la orice moment jubiliar, urările fac parte din acesta. Ca atare, urez Palatului Copiilor Bistrița viață lungă cu succese și împliniri cel puțin pe măsura celor de până acum. Succese tuturor colegilor, cadrelor didactice, bucuria nemăsurată de a descoperi cum, sub bagheta lor magică, măiestria, pasiunea și talentul copiilor devin ÎMPLINIRE. Un călduros ,,La mulți ani” și gustul magic al succesului activităților pe care le desfășoară la școală și la Palat tuturor copiilor, dar și părinților, care, cu încredere, îi îndrumă spre porțile Palatului Copiilor Bistrița.
prof. Dorel Nicoară
Director al Palatului Copiilor Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5