Actiuni de constientizare ecologică în Tîrlisua, de Ziua Mondială a Meteorologiei

Sambata, din initiativa lui Petrică Leon Rus, membrii TNL Tîrlisua, sustinuti de BPL-PNL Tîrlisua, BPJ-PNL Bistrita-Năsăud si BPJ-TNL Bistrita-Năsăud, au întreprins a treia activitate de constientizare a comunitătii locale, prin puterea propriului exemplu. Activitatea tinerilor liberali a constat în adunarea unei cantităti însemnate de deseuri menajere (aproximativ 50 saci/60 l) din patru areale din cuprinsul comunei Tîrlisua (Moliset, Răcătes, Tîrlisua – Str. Izvor si un sector de drum judetean, de la limita cu UAT-ul învecinat, Spermezeu).
În urma acestei activităti, participantii la actiune au desprins următoarele concluzii:
a) Prezenta deseurilor menajere, de pe marginea drumurilor, are un dublu impact poluator: vizual si asupra retelei hidrografice.
b) Poluarea retelei hidrografice care drenează suprafata comunei este reală si cu vechime, în sensul că autoritătile locale, de-a lungul timpului, s-au ferit să intervină pentru diminuarea acesteia. Motivul logic este acela că singura solutie văzută, respectiv aplicarea unor sanctiuni financiare, diminuează serios numărul posibililor votanti.
c) Actiuni de constientizare privind rolul individului în reducerea poluării, cu implicarea locuitorilor, au rezultate superioare, pe termen lung.
d) Sansa oricărei comunităti rurale mici, dar nu numai, stă în gradul de implicare al cetătenilor.
În baza acestor concluzii, se vor identifica actiuni viitoare, punctuale, menite a reduce magnitudinea fenomenului de poluare amintit.
De Ziua Mondială a Meteorologiei, tinerii liberali din Tîrlisua invită fiecare individ să- si aducă contributia civică în comunitatea din care provine în scopul protejării mediului hidro- atmosferic.

sursa: Gheorghe Hognogi

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5