Agricultorii bistriţeni riscă sancţiuni dacă însămânţează soia modificată genetic

Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud a lansat o campanie de informare a tuturor potenţialilor cultivatori de soia convenţională în anul 2015, conform unei adrese a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“Având în vedere faptul că în anii agricoli anteriori au fost înaintate mai multe sesizări privind existenţa în anumite zone a unor culturi de soia impurificate cu organisme modificate genetic (OMG) şi pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, informăm cultivatorii agricoli asupra interzicerii cultivării de soia modificată genetic şi totodata a consecinţelor la care se expun în cazul în care se depistează astfel de situaţii”, se arată într-un comunicat al Direcţiei pentru Agricultură.

Directorul executiv Ioan Tabără reaminteşte agricultorilor bistriţeni că este interziăs cultivarea de soia modificată genetic în spaţiul agricol comunitar. “În anul agricol 2015 se va organiza verificarea tuturor parcelelor cultivate cu soia, iar în situaţia depistării unor culturi impurificate cu OMG se vor aplica strict măsurile prevăzute de legislaţie”, atrage atenţia şeful Direcţiei Agricole.

Practic, dacă va fi depistată o astfel de cultură, aceasta va fi distrusă. În plus, va fi sesizată şi Garda de Mediu.
.
Cultivarea soiurilor de soia modificată genetic constituie contravenţie şi se sancţionează conform legislatiei in vigoare, amenzile fiind cuprinse între 3.000 şi 6.000 lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 lei pentru persoanele juridice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5