AJPIS BN asigură plata beneficiilor/drepturilor sociale pentru 123.000 de bistriţeni
AJPIS Bistrița-Năsăud asigură plata beneficiilor/drepturilor sociale unui număr mediu de 123.497 titulari, pentru care gestiunea beneficiilor (acordare și plată beneficiu, modificări cuantum, domiciliu sau reprezentanți legali, suspendări și reluări la plată, încetări sau repuneri în plată, stabilire, comunicare și urmărire debite), verificarea beneficiarilor din evidențe și a unui număr de 74 servicii sociale existente pe raza județului, a declarat directorul executiv Ani Bob, în şedinţa lunară a Colegiului Prefectural Bistriţa-Năsăud.
Potrivit acesteia, AJPIS Bistrița-Năsăud gestionează, în prezent, un număr de 84 de forme de sprijin acordate populației, stabilite prin legislația aferentă a 17 forme distincte de stabilire și/sau acordare.
Astfel, sunt 58.508 de beneficiari de alocaţie de stat pentru copii, din care 50.612 sunt copii între 2-18 ani, 1.420 beneficiari peste 18 ani, 5.442 sunt copii între 0-2 ani, plus copii cu handicap între 2 şi 3 ani, respectiv între 3 şi 18 ani. Sunt 2.278 de beneficiari în plată la AJPIS BN pentru alocaţia pentru susţinerea familiei, 464 de beneficiari pentru plasament familial, peste 3300 de beneficiari de indemnizaţie creştere copil, 32 de beneficiari în baza legislaţiei specifice adopţiei. De asemenea, AJPIS face plăţile pentru consumatori vulnerabili, la gaze naturale - 1616, supliment gaze naturale – 291, energie electrică – 19, pentru lemne - 8.532 etc. La venitul minim garantat, sunt 1781 beneficiari la nivelul judeţului.
Prestaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi sunt printre atributele AJPIS BN, fiind în plată 5.873 de indemnizații pentru persoane cu handicap grav, 9.584 de indemnizaţii pentru persoane cu handicap accentuat.
La acestea se adaugă, ajutoare de urgenţă, PAID, finanţarea organizaţiilor neguvernamentale, indemnizaţii de hrană pentru persoane cu TBC, pentru persoanele diagnosticate cu HIV, alte indemnizaţii lunare etc.
„Activitatea susmenționată implică cei 33 de angajați ai instituției, informatizarea gestiunii beneficiarilor în mare parte prin programul informatic SAFIR, reprezentând soluția care permite efectuarea numeroaselor operații în termenele prevăzute de actele normative.
Pentru toți beneficiarii sau solicitanții de drepturi de asistență socială, AJPIS Bistrița-Năsăud pune la dispoziție pe pagina proprie de internet https://bistrita-nasaud.mmanpis.ro informații actualizate cu privire la prezentarea principalelor beneficii de asistență socială sau beneficii de asistență socială care au element de noutate legislativă/aplicabilitate; Informații cu privire la finanțarea serviciilor sociale, finanțări nerambursabile, campanii de informare ale Ministerului Muncii și Protecției sociale; formulare tip care se pot descărca în vederea completării și transmiterii on-line; cereri de modificare a beneficiilor de asistență socială on-line;
Toate aceste informații sunt prezentate în format accesibil unui public cât mai larg, inclusiv pentru persoanele cu deficiențe senzoriale”, a declarat Ani Bob.
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială ocupă locul 2 în Ghidul celor mai bune practici din Administrația Publică din România în anul 2021, elaborat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, cu Strategia de digitalizare și robotizare automată a procesului de acordare a indemnizațiilor de sprijin, gestionate de ANPIS pe perioada pandemiei de Covid-19.
Citiţi şi:
- Ajutoare de stat suspendate pentru circa 1.000 de persoane din judeţ pentru că nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale
- 46 de familii lipsite de indemnizaţii pentru creşterea copiilor, din cauza restanţelor la impozite
- Peste 40 de controale derulate de Inspecţia Socială, mai puţin de un sfert din suspiciuni s-au confirmat
- Ioan Turc: 235 de tichete electronice pentru masă caldă se distribuie beneficiarilor din Bistriţa
- Toate ajutoarele de stat, sistate dacă eşti restant la taxele locale. Perioada de graţie: 5 luni.
Adaugă comentariu nou