Ajutoare de încălzire pentru cei cu venituri sub 615 lei/ membru de familie

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a postat pe site-ul instituţiei un proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, adică 1 noiembrie-31 martie. Actul normativ are prevederi clare pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică în sistem centralizat (nu este cazul în Bistriţa-Năsăud), gaze naturale sau lemne, cărbuni sau combustibili lichizi.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Muncii, este definit drept consumator vulnerabil “persoana singură sau familia care, din motive economice, de sănătate, vârstă sau de altă natură, nu poate să-şi menţină locuinţa în condiţii adecvate de temperatură, respectiv la cel puţin 21 de grave Celsius şi care pentru aceasta necesită intervenţia din partea autorităţilor administraţiei publice prin măsuri de sprijin”.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia. Cererea şi declaraţia pe propria răspundere vor fi însoţite de documente doveditoare privind veniturile familiei/persoanei singure şi componenţa acesteia, precum şi de cele care atestă calitatea în care se solicită ajutorul pentru încălzirea locuinţei.

În ceea ce-I priveşte pe consumatorii vulnerabili din Bistriţa-Năsăud, care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale, aceştia beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei pe perioada sezonului rece, denumit în continuare ajutor pentru gaze naturale, în cuantum între 19 şi 262 lei, funcţie de venitul mediu lunar pe membru de familie. Astfel, familiile şi persoanele singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situează până la 155 lei li se acordă o sumă de 262 lei; pentru cei cu venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situează între 155,1 lei şi 210 lei li se acordă o sumă de 162 lei. Pentru un venit net lunar pe membru de familie între 210,1 lei şi 260 lei se acordă o sumă de 137 lei. Cuantumul acestor ajutoare descreşte până la 19 lei, pentru cei care se încadrează între 540, 1 lei şi 615 lei, drept venit net mediu lunar pe membru de familie.

Ajutorul pentru gaze naturale se acordă în aceste cunatumuri , dar nu mai mult decât contravaloarea cantităţii de gaze naturale consumate în perioada sezonului rece.

Familiile şi persoanele singure cu venituri reduse, care utilizează pentru încălzirea locuinţei lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei pe perioada sezonului rece, valoarea acestora fiind între 16 şi 54 lei, şi în acest caz plafonul maxim al venitului net lunar pe mebru de familie fiind de 615 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5