AMR… 2 zile pentru depunerea de către fermieri a declaraţiei 221

• Circa 23.000 bistriţeni ar trebui să-şi depună formularul până în 27 mai

Au mai rămas două zile până când persoanele fizice care obţin venituri din activităţi agricole trebuie să-şi depună la Fisc formulareul 221. Contribuabilii care nu depun declaraţia 221 riscă să fie amendaţi cu 500 de lei.
„Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud a derulat, pe parcursul lunii mai, o amplă campanie de informare cu privire la Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit. Echipe de inspectori au ajuns în toate localităţile judeţului, ultima întâlnire fiind programată ieri (n.n. – 22 mai) la Budeşti. Le-am explicat oamenilor prevederile legale, data limită pentru depunerea declaraţiilor şi am răspuns la întrebări punctuale”, ne-a declarat directorul executiv Crin Pântea.
Potrivit acestuia, la nivelul judeţului nostru, circa 23.000 de fermieri îndeplinesc …criteriile pentru a le fi impozitate veniturile din agricultură. Finanţele bistriţene mizează ca măcar 15.000 de persoane să-şi înregistreze la termen formularul 221. Dat fiind faptul că declaraţia aceasta se depune pentru prima dată, poate Guvernul va fi înţelegător şi va aplica, la prioma abatere, doar avertismentul.
***
Au obligaţia de a depune declaratia 221, persoanele fizice care realizează, în mod individual, venituri din România, din activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Concret, este vorba despre cei care cultivă cu cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr şi hamei pe rod o suprafaţă mai mare de două hectare, pentru care se va plăti un impozit de 16%. În cazul celor care cultivă tutun, este vorba de o suprafaţă mai mare de un hectar. Pentru legume de câmp, suprafaţa până la care venitul este neimpozabil este de 0,5 hectare, iar pentru legume cultivate în spaţii protejate suprafaţa este de 0,2 hectare. În cazul leguminoaselor pentru boabe nu se va plăti impozit pentru suprafaţa mai mică de 1,5 hectare. Cei care au pomi pe rod vor fi scutiţi de impozit pentru suprafaţa mai mică de 1,5 hectare, iar cei care cultivă vie pe rod, pentru suprafaţa mai mică de 0,5 hectare. Cultivatorii de flori şi plante ornamentale nu vor fi impozitaţi pentru venitul obţinut pe o suprafaţă sub 0,3 hectare. În cazul animalelor, păsărilor şi albinelor, declaraţia se depune pentru mai mult de două capete de vaci şi bivoliţe, zece capete de ovine şi caprine, şase porci de îngrăşat, 50 de familii de albine şi 100 de păsări de curte.
Iată şi un exemplu. “Suprafaţă cultivată cu cereale – 3 ha; 2 ha sunt neimpozabile, iar pentru 1 ha se plătesc 72 de lei (449 lei norma pe hectar x16%).”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5