Prefectul Ţintean: Ajutaţi-i pe fermieri să întocmească declaraţiile fiscale!

Prefectul Ioan Ţintean le cere primarilor bistriţeni să îi sprijine pe fermieri în completarea declaraţiei privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit. Înaltul funcţionar public le-a spus edililor din zona de câmpie, care au participat la lansarea judeţeană a campaniei “PNDR vine în satul tău!”, că un inspector de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice va veni în fiecare comună pentru a-I ajuta pe cetăţeni să-şi scrie formularul.
“Domnilor primary, implicaţi direct în viaţa comunităţii, domnilor directori, luaţi legătură cu Finanţele locale sau judeţene, pentru că se apropie data când trebuie finalizate declaraţiile privind impozitarea normei pe venit din agricultură.
Legea nu exonerează pe nimeni şi ştiu sigur că ţăranii care lucrează pământul nu ştiu să întocmească declaraţii fiscale. Vă rog, sprijiniţi cetăţenii să poată depune aceste declaraţii.
Impozitul e mic, dar toţi vrem să beneficiem de şcoli, de spitalizări, de medicamente, şi de aceea, inclusive cetăţenii din mediul rural trebuie să contrubuie cu un minim la bugetul de stat”, a spus prefectul Ţintean.
***

Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi agricole depun formularul 221 până în 27 mai. Termenul iniţial de 25 mai este prelungit pentru că, în acest an, este zi nelucrătoare. Au obligaţia de a depune declaratia 221, persoanele fizice care realizează, în mod individual, venituri din România, din activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Impozitul datorat se calculează prin aplicarea cotei de 16% la norma de venit. Iată şi un exemplu. “Suprafaţă cultivată cu cereale – 3 ha; 2 ha sunt neimpozabile, iar pentru 1 ha se plătesc 72 de lei (449 lei norma pe hectar x16%).”
În Bistriţa-Năsăud, aproximativ 28.000 fermieri se îndeplinesc …criteriile pentru a le fi impozitate veniturile din agricultură.

Comentarii

16/05/13 08:42
Vizitator

Prefectul,in loc sa se milogeasca la primari sa-i ajute pe fermieri sa-si intocmeasca tot felul de documente, ca reprezentant al guvernului ar trebui sa insiste pentru infiintarea camerelor agricole, care sa vina in sprijinul agricultorilor. Din pacate ministerul nu prea stie ce vrea in problema camerelor agricole si vine cu tot felul de paleative.
Recent,Ministerul Agriculturii a publicat pe site un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea legii Camerelor agricole.
Atributiile prevazute in varianta din 2012 a legii, care nu tin de consultanta, au fost eliminate. Noile Camere agricole nu vor mai fi institutii private de interes public, ci vor avea un statut de utilitate publica. Faptul ca se doreste ca noile Camere agricole sa fie axate doar pe consultanta reiese chiar din modificarea definitiei data de lege: "Camerele de consultanta agricola sunt organizatii autonome, deschise, neguvernamentale, apolitice, fara scop patrimonial, cu personalitate juridica, de utilitate publica".
Camerele agricole trebuie să fie ale agricultorilor, conduse de agricultori şi pentru beneficiul agricultorilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5