Anul școlar a început la Ocnița sub cele mai bune auspicii!

 Anul școlar a început la Ocnița sub cele mai bune auspicii! O școală renovată din temelii, cu apă curentă, cu aparate de aer condiționat, cu toalete în clădire, pentru cei mici şi pentru toți cei mari, clase luminoase cu cărți pregătite pentru fiecare elev. O minune ce mai! Nu știu cui să spun că îi revine meritul! În conștiința comună și chiar este scris și în cărțile de istorie că piramidele le-a ridicat nu știu care faraon deși poporul a trudit din greu și cu sacrificii la ridicarea lor, glorioasele războaie în urma cărora Franța a devenit o putere a lumii le-a purtat Napoleon deși morții de pe câmpul de luptă au fost aninomii din satele franceze, ba chiar și Canalul Dunăre -Marea Neagră, Transfăgărășanul, metroul bucureștean fără de care azi metropola noastră era cam...decedată  le-a făcut Nea Nicu Ceaușescu deși în toate acestea zac cu demnitate trupurile, jertfite ale ostașului român, ale țăranilor și ale muncitorilor detașați sau/și deportați la aceste lucrări faraonice după unii, foarte utile în realitate!

După logica aceasta, în modernizarea școlii din Ocnița rolul principal revine Primăriei comunei Teaca și, zic eu cu tărie, domnului primar Iustian Damian Muntean! Cititorii vor crede ce vreau dânșii! Le reaminetesc doar că Nicolae Iorga spunea că opiniile omului sunt libere chiar dacă ele nu sunt și obligatorii! Eu, cel puțin cred cu tărie că primarul Iustian Muntean a reșit o performanță la Ocnița pentru că eu cel puțin,  am plâns atunci când am intrat în clasele școlii. Mi-am aminitit că prin anii 60 ai secolului trecut am purtat multe cărămizi împreună cu colegii de clasă (eram peste 40) pentru a se zidi actuala școală, renovată complet, modern și util după peste 50 de ani!!!

              Ceremonialul începerii anului școlar a fost deschis de talentata și devotata întru ale meseriei de dascăl, profesoara coordonatoare Adina Gligan. Te Deum-ul oficiat de părintele Silviu Costin însoțit de diacul Cristian Florea și de fătul Alexandru Coman ne-a reamintit tuturor că nimic nu se poate face în lumea aceasta fără Bunul Dumnezeu, iar copiii au reținut că toate cele le sunt permise în lumea aceasta, dar nu toate le sunt de folos!

             Discursul elegantului și eficientului director al Liceului CR Vivu din Teaca, Iacob Niculai, de care școala din Ocnița aparține grație unui sistem de învățământ ciudat, axat pe eficiență economică și nu pe eficiență educațională a fost unul pragmatic axat pe conștientizarea elevilor asupra importanței școlii și a învățăturii serioase pentru viața lor de după tinerețea cea care le promite pe toate dar nu le dă roadele decât celor care, precum furnica adună boabe albe pentru zilele negre de iarnă.

           Primarul Iustian Muntean a rostit câteva cuvinte bine țintite spre sufletele elevilor si ale  profesorilor! Am reținut că în curând școala va avea o sală de sport și, mai ales ,că din această toamnă încep lucrările de aducere a apei curente in Ocnița! Doamne oare chiar așa va fi? Dacă această apă ajungea în sat acum vreo 10 ani, azi satul avea cu 2-300 de locuitori în plus și în loc de vreo sută de elevi ar fi fost poate peste 150... Mi-am făcut cruce ca românul neîncrezător și am zis Doamne ajută! După cum îl știu eu pe Iustian Muntean ori va face lucrarea accesată ori...

            După prezentarea profesorilor, prezentare din care am reținut că clasa pregătitoare, clasa I și clasa a doua vor fi comasate (lucru care ar trebui să-l preocupe pe domnul director Iacob Niculai pentru că este unul...cam anormal) am vizitat clasele. Cei mici aveau manuale noi pe catedre, cei mai mari aveau cu toții manualele necesare chiar dacă nu toate noi! Impresia de azi a fost copleșitoare  Am mai spus și o repet, pentru cei care precum Toma nu cred până nu văd și nu cred nici dacă văd: Ocnița este azi un sat european, cu o școală europeană, cu cămin cultural european, cu drumuri sătești spre europenizare totală, și cu o biserică străbună care se pune 100% în slujba sătenilor.  

               Nu știu alții cum sunt dar eu de astăzi am decis să îmi închid televizorul câte...zile oi mai avea! Sau măcar până la...Sfântul așteaptă, atunci când pe toate posturile, dimineața se va auzi imnul Deșteaptă-te române, iar știrile vor începe cu cuvintele ''Bună dimineața, dragi români, azi vă vom spune și bune și rele! Numai că le vom spune în așa fel încât cele rele să se spele și cele bune să se adune...''. 

             Din Ocnița, cu dragoste așadar, vom cânta la unison:

Traiască-n fericire și-n dragoste poporul

Trăiască România, trăiască Tricolorul!

  Cronicar voluntar Florentin Archiudean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5