Aproape 1400 de elevi bistriţeni participă la cursurile Centrului Judeţean de Excelenţă. Constantin Rus: Profesorul nu este un Dumnezeu, ci colegul de echipă al elevului

Centrul Judeţean de Excelenţă Bistriţa-Năsăud îşi propune să devină o unitate de elită pe plan naţional şi internaţional, a anunţat prof. Constantin Rus, directorul acestei instituţii ce şi-a dobândit şi statutul de personalitate juridică.

         În urma unui concurs de admitere, nu mai puţin de 1371 elevi frecventează cursurile acestui Centru la 14 discipline, bucurându-se de sprijinul a 98 de lectori, mai mulţi profesori pentru fiecare disciplină. La nivelul judeţului funcţionează 63 de grupe, dintre care 40 în municipiul Bistriţa, 8 la Beclean, 5 la Sângeorz Băi şi 10 la Năsăud. Cele mai multe grupe sunt cele de matematică, respectiv 13, urmate de fizică – 10 grupe, informatică şi TIC – 9 grupe, limba şi literatura română – 7 grupe, chimie – 5 grupe, biologie – 4 grupe, limba engleză – 3 grupe, la care se adaugă istorie, logică, limba franceză, limba germană, limba italiană şi limba maghiară, plus matematică pentru clasa a IV-a.

         „Aştept cu mare bucurie ca peste câţiva ani, viitorul director al Centrului de Excelenţă să poată să spună că există o unitate de elită în judeţul Bistriţa-Năsăud, care pregăteşte copiii capabili de înaltă performanţă. (...) Este o unitate de învăţământ special. Este un număr foarte mare de copii care şi-au dorit să vină la acest Centru de Excelenţă. Este un număr foarte mare de părinţi despre care ştiam noi toţi, profesorii, că sunt interesaţi ca mulţi dintre copiii lor să fie printre cei mai buni. Este un moment în care cred că o astfel de instituţie poate să asigure o pregătire şi o educaţie care să vină în sprijinul societăţii. Din punctul nostru de vedere, mileniu III este mileniu competitivităţii, al creativităţii şi este nevoie de valori pentru a face diferenţa şi în administraţie, şi în ştiinţă, şi în tehnologie şi în management. Este nevoie de copii din această categorie. Chiar dacă unii dintre ei nu vor rămâne în ţară, acolo unde vor merge vor putea conduce lumea altfel decât acum”, a declarat directorul Constantin Rus.

         Rus şi-a exprimat speranţa că în viitor va exista un spaţiu propriu al acestui Centru în care elevii să studieze la cel mai înalt nivel. „Le mulţumesc colegilor care am îndrăznit să lucrăm cu această categorie de elevi. Este locul în care transpiri alături de elev. Este locul în care poţi să spui „nu ştiu”, poţi să spui „nu pot acum”, „data viitoare mă voi documenta”, pentru că nu va râde nimeni, cum s-ar întâmpla în sala de clasă, unde lucrăm cu programa medie ca dificultate. Copilul care vine la Centrul de Excelenţă va înţelege că se lucrează la cel mai înalt nivel şi că profesorul nu este un Dumnezeu, ci colegul lui de echipă”, a mai spus Constantin Rus, care a adăugat că aceşti elevi sunt „nervoşi”, „obraznici” în sens pozitiv.

Nu în ultimul rând, acesta i-a îndemnat pe profesorii tineri să vină la Centrul de Excelenţă, pentru că acolo vor fi nevoiţi să se pregătească de cinci ori mai mult decât pentru o oră într-o şcoală normală, însă vor avea o satisfacţie înzecită.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5