Aproape două secole de tradiţie în fabricarea ţuicii

O adevărată legendă pe Valea Bârgăului, este cunoscut de toţi bârgăuanii drept cel mai bun procesator de borhot destinat obţinerii ţuicii. La 80 de ani, omul de afaceri din Prundu Bârgăului are peste şase decenii de experienţă, activitatea fiind moştenită de la părinţii săi, asemenii morii de cereale.

Procesul de distilare se realizază tradiţional, prin fierbere în cazan şi “limpezire”(distilare rafinată) sub presiune termică, calitatea produsului finit depinzând de calitatea materiei prime adusă de fiecare client. În mulţii ani de activitate, bătrânul întreprinzător a văzut multe şi a auzit o grămadă, toate în jurul strălucirii focului de la cazanele velniţei amplasată la capătul străzii Secu.

An de an, de aici au plecat spre case majoritatea gospodarilor locului cu desagii ori cărucioarele pline ochi de recipiente umplute cu alcool de diferite grade. Chiar dacă economia de piaţă a inclus noi rigori, la Grigore Vlad se merge cu aceeaşi obişnuinţă intrată în firescul zonei. Cât despre proprietarul perimetrului productiv, acesta priveşte viitorul încrezător- are băieţi care să continue.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5