Artiştii bistriţeni, admiraţi de preşedintele Traian Băsescu la "Hora de la Prislop"

Traian Băsescu și soția sa, Maria, au participat de dimineață la slujba religioasă de la Mănăstirea Prislop. Cei doi au fost întâmpinați de starețul mănăstirii cu pâine și sare. "Am venit cu drag. Am venit aici și anul trecut, în vremuri de restriște ", a spus șeful statului.
Traian Băsescu a primit mai multe cadouri, printre care un vas din lut și o păpușă maramureșeancă.
Președintele a spus că va continua să vină la Prislop. "Zona asta la întretăierea dintre Bucovina şi Maramureş are semnificaţii vii pentru mine, pentru că soţia mea este bucovineancă", le-a spus Băsescu jurnaliştilor.
Șeful statului a mai spus că i-a plăcut foarte mult predica de la slujba religioasă şi a apreciat faptul că sunt bine îngrijite mormintele aflate în apropierea bisericii mănăstirii ale soldaţilor români, unguri, germani căzuţi în al doilea război mondial.
Totodată, președintele a transmis condoleanțe familiei regelui Cioabă, care a murit în această dimineață. "Este un regret pe care-l exprim pentru un om care a muncit extraordinar de mult să-i aducă pe rromi la creștinism", a spus șeful statului.
Președintele și soția au salutat si ansamblurile ce au evoluat la festivalul de folclor "Hora la Prislop", unde au fost prezenți peste zece mii de oameni. După cum ne declară Emilia Ometiţă, şef Serviciu Cercetare la Centrul Judeţean pentru Cultură, anul acesta, judeţul nostru a fost reprezentat de ansamblurile Doina Someşană din Sângeorz Băi şi Floare de cloţ din Rodna, apreciate pentru ţinuta lor artistică, inclusiv de preşedintele statului. Șeful statului a fost înconjurat de simpatizanți, care doreau să facă poze cu el și să-i spună problemele cu care se confruntă.
"Hora de la Prislop" este un festival interjudeţean care promovează datina, portul şi cântecul popular şi se desfăşoară anual în duminica de după Sfânta Maria. La festival participă ansambluri din Maramureş, Suceava şi Bistriţa-Năsăud, care încing o faimoasă horă. De asemenea, sunt gătite mâncăruri tradiţionale şi are loc un târg al meşterilor populari.Ediţia la care au participat cele mai multe persoane a fost în anul 1973, când la "Hora la Prislop" se spune că ar fi fost prezenţi peste 50.000 de oameni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5