Traian Băsescu, cu clop cu pene de păun şi brâu, la Maialul năsăudean

Preşedintele Traian Băsescu a participat, duminică, alături de soţia sa, la sărbătoarea câmpenească Maialul năsăudean. Şeful statului a primit de la năsăudeni straie populare, şi nu a ezitat să probeze copul cu pene de păun, înmânat chiar de către directorul AJOFM Doris Moldovan. Băsescu a mai primit o curea cu mărgele, iar soţia sa, Maria, o pălărie cu flori, tradiţională pe Valea Someşului, şi o ie. Cuplul prezidenţial a parcurs pe jos, înconjurat de localnici, drumul până în faţa primăriei Năsăud pentru a vedea parada portului popular.

Peste 5.000 de oameni au participat la eveniment. Şeful statului a fost aşteptat de prefectul judeţului Bistriţa Năsăud, Cristian Florian, de preşedintele Consiliului Judeţean Liviu Rusu, deputatul PD-L Ioan oltean şi primarul oraşului Năsăud, Dumitru Mureşan. Preşedintele României a fost întâmpinat cu pâine şi sare, suita fiind însoţită de zeci de dansatori îmbrăcaţi în costume tradiţionale.

Băsescu a dat mâna cu mulţimea adunată în centrul Năsăudului şi a schimbat câteva cuvinte cu localnicii, spunând că este pentru prima dată când participă la această sărbătoare, chiar dacă a fost destul de des în judeţul Bistriţa-Năsăud. A urcat apoi pe scena amenajată în faţa primăriei, alături de parlamentarii judeţului nostru.

Preşedintele ţării a dar examen cu fiul lui Grigore Moisil

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Năsăudul este probabil oraşul care a dat ţării cel mai mare număr de academicieni, şi a amintit momentul când a dat admitere la Institutul de Marină, printre membrii comisiei de examinare se număra fiul matematicianului Grigore Moisil.

„Sunteţi oraşul care l-a dat pe Coşbuc, pe Rebreanu, pe primul Preafericit al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, dar nu mai puţin, şi trebuie să vă spun că l-am avut profesor în comisia de examinare pe fiul marelui academician Grigore Moisil, atunci când am dat admitere la Institul de Marină, şi mi-a dat notă de trecere”, a declarat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că zona Năsăudului este una de puternică trăire românească şi de cultură tradiţională şi a apreciat faptul că năsăudenii au sărbători foarte frumoase, precum Ispasul.

„Dar poate dincolo de sărbători, cred că năsăudenii au de ce să se bucure în fiecare zi, chiar dacă uneori trec prin momente mai dificile, cum sunt acestea de oarecare criză economică. Bucuria dumneavoastră vine din mândria oamenilor locului pentru propria lor istorie, o istorie care se duce departe, în urmă cu 2.000 de ani (…) Şi astăzi, la sărbători, vă purtaţi portul, vă cântaţi cântecele năsăudene, nu uitaţi că sunteţi unii dintre marii furnizori de romantism (…)Pentru ceea ce dumneavoastră aţi dat istoriei românilor, şi veţi da viitoarelor generaţii de romani, eu vă mulţumesc şi vă sunt profund recunoscător”, a afirmat Traian Băsescu.

Băsescu a semnat în cartea de onoare a Năsăudului

După ce a coborât de pe scenă, Traian Băsescu a privit alături de soţia sa, parada călăreţilor din Năsăud, parada fanfarei militare din Bistriţa, iar căluşerii de la Colegiul „George Coşbuc” au jucat în faţa oaspeţilor. Apoi, şeful statului a vizitat primăria, unde a semnat în cartea de onoare a Năsăudului. De asemenea, Băsescu a primit din partea primarului Năsăudului o diplomă de excelenţă, o plachetă şi o traistă.

„Le consider o dovadă de respect, nu atât pentru mine, cât mai ales pentru instituţia prezidenţială”, a declarat preşedintele.

Vizita preşedintelui Traian Băsescu la Maialul năsăudean a captat aproape 150 de reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5