Artiştii bistriţeni au colindat în Ungaria

O complexă delegaţie artistică a Centrului Cultural Municipal « George Coşbuc » Bistriţa s-a deplasat pentru a participa la manifestările culturale din localitatea Chitighaz din Ungaria, localitate cu populaţie predominant românească.

Din delegaţia condusă de d-na Cornelia Negrea – maestru coregraf al Centrului Cultural Municipal Bistriţa, au făcut parte : Corala “ Andrei Mureşanu” Bistriţa dirijată de arhid.prof. Cornel Pop, Grupul de « Crăciuniţe » al formaţiei de dansuri

« Sincron » pregătit de d-na Cornelia Negrea şi Formaţia Teatrului de păpuşi « Alexandru Misiuga » al CCM pregătit de d-na Cornelia Apostol.

Gazdele ne-au întâmpinat în seara zilei de 16 decembrie cu o aleasă ospitalitate şi ne-au condus în complexul « Liceului Agricol », unde ni s-a asigurat apoi cina şi cazarea.

Ziua de 17 decembrie a fost una deosebit de încărcată. După servirea mesei de dimineaţă în complex, autocarul Centrului Cultural Bistriţa, avându-l ca ghid pe dl. Mihai, iar la bord pe dl. Ioan Avram şi pe dl. Petre Petruse, s-a deplasat şi a vizitat în prima jumătate a zilei localităţile învecinate Gyula şi Békéscsaba, unde trăiesc şi comunităţi mari de români.

După masa de prânz, întreaga delegaţie bistriţeană a fost aşteptată şi primită cu mare căldură şi prietenie de d-na primar Mária Kálcso şi de d-na consilier Argyelán Gyorgy, alături de d-na Ştefania Kis care a asigurat traducerea convorbirilor. Am putut admira aici o primărie şi un personal la înalte standarde europene, semn că d-na Kálcso « este omul care sfinţeşte locul ». Domnia sa ne-a mărturisit într-un scurt interviu că s-a bazat în toţi anii de mandat pe oamenii cărora le-a cunoscut şi, mai ales, le-a rezolvat cu promptitudine nevoile. Şi se vede, primăria, celelalte instituţii sociale şi drumurile din localitate arată impecabil. Ne-au fost prezentate pe viu compartimentele instituţiei , iar în salonul de protocol ( la o cafea), ne-au fost prezentate toate proiectele care au prins viaţă în mandatul său şi, acestea, nu au fost puţine.

Seara, Casa de Cultură ( o adevărată bijuterie a localităţii) , s-a umplut până la refuz de spectatori şi de artiştii mari sau mici care au susţinut frumoase programe artistice cu obiceiuri şi colinde în limbile română şi maghiară. Înaintea programului de la un scurt concert de colinde la frumoasa biserică ortodoxă din apropiere în prezenţa părintelui paroh Oltean Ioan şi a multor credincioşi.

Prima parte a spectacolului de la Casa de Cultură a fost rezervată oaspeţilor bistriţeni care au ridicat sale în picioare, fiind aplaudaţi şi aclamaţi îndelung. Graţioasele « Crăciuniţe » ale d-nei Negrea şi frumoasele personaje de poveste ale d-nei Apostol, au făcut deliciul spectacolului. A urmat Corala « Andrei Mureşanu » condusă de maestrul Cornel Pop, care a prezentat într-o formaţie mai restrânsă un concert de colinde într-o interpretare de excepţie aducând lacrimi de bucurie spectatorilor, iar la finalul evoluţiei, artiştii bistriţeni au invitat-o pe scenă pe d-na primar Mária Kálcso şi pe celelalte oficialităţi cărora le-au făcut daruri de Moş Crăciun, dar şi invitaţia de a ne fi dragi oaspeţi în 2011.

Seara, după spectacol, oaspeţii bistriţeni au fost invitaţi la recepţia organizată de Primărie, unde s-au rostit alocuţiuni şi s-au oferit daruri delegaţiei noastre, precum şi un mesaj special d-lui director Dorel Cosma, care nu a putut fi prezent la festivităţile din Ungaria dar de numele căruia se leagă aceste minunate schimburi culturale permanente şi prietenia artiştilor bistriţeni şi cei din Ungaria în general.

Prof. Stefan Pop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5