ASIGURAREA COLONIILOR DE ALBINE ESTE SUBVENTIONATA CU 50 %

Prin Hotararea de Guvern Nr. 756 / 2010 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 573 din 12 august 2010 ,a fost instituita o schema de ajutor de stat ,ajutor acordat producatorilor agricoli pentru subventionarea primelor de asigurare ce reprezinta plata politelor de asigurare pentru acele asigurari care prevad acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale si/sau boli ale animalelor ori plantelor sau infestari parazitare.

Conform prevederilor din amandoua alineatele notate cu litera b) ale articolelor nr. 5) si respectiv 6),din Hotararea de Guvern se subventioneaza cu 50% primele de asigurare –(costul asigurarii)—coloniilor de albine inscrise in Registrul National al Exploatatiilor si / sau Registrul Agricol ,dupa caz, apartinand acelora dintre apicultorii care au incheiate polite de asigurare cu societati de asigurare-reasigurare. .

Pentru a solicita ajutorul de stat prevazut in H.G. nr 756/2010 apicultorii trebuie sa completeze si sa depuna la centrele A. P.I.A. judetene o Cerere –tipizata insotita de cateva documente justificative. Cererile trebuie depuse pana la data de 31 iulie daca asigurarea se incheie in primul semestru al anului in curs ,sau pana la data de 31 ianuarie a anului urmator daca asigurarea s-a incheiat in cel de-al doilea semestru al anului.

In ultimii ani evolutia vremii din punct de vedere meteorologic s-a dovedit s-a dovedit a fi din ce in ce mai imprevizibila si mai capricioasa. Conditiile meteorologice extreme pot uneori favoriza scaparea de sub controlul apicultorilor a inmultirii unor boli sau daunatori . Spre exemplu Varooza si Loca Europeana a albinelor ataca adesea mai puternic coloniile de albine in verile secetoase si fierbinti, pe cand nosemoza poate aparea din senin ori poate recidiva in toamnele reci consecutive verilor foarte ploioase.

Iata de ce , in calitatea mea de presedinte al Filialei Judetene Bistrita Nasaud a A.C.A. din Romania responsabilitate cu care mi-au facut onoarea de-a ma investi prin vot apicultorii , ii sfatiesc pe toti crescatorii de albine ,si-n mod special pe cei cu stupine mai mari , care trec de la 30-40 de colonii in sus , sa-si asigure stupii cu albine. In conditiile subventionarii de catre stat cu 50% a costului asigurarii sa asiguri o suta de stupi platind suma de bani pentru 50 prezinta un grad destul de ridicat de atractivitate.

Nu-mi pot permite sa nominalizez public nici una dintre firmele de asigurare-reasigurare si asta pe de o parte ca urmare a obligatiei mele legale de-a ma mentine –echidistant—fata de toti asiguratorii, iar pe de alta parte din respect pentru apicultorii care m-au ales , intrucat unii dintre acestia s-ar putea sa prefere o anumita firma de asigurare pe cand alti apicultori sa prefere cu totul alte firme de asigurare.

Este bine insa ca fiecare dintre apicultorii interesati sa contacteze mai multi asiguratori ,sa compare diferitele oferte ale acestora intre ele si sa aleaga in cunostinta de cauza cea mai avantajoasa dintre ofertele de asigurare.

Iata stimati apicultori ca acest poate prea mult , --(si de catre prea multi neaveniti )--hulit guvern mai face cate ceva , -(atat cat ii permite punga )- si pentru agricultori si apicultori in ciuda crizei financiare mondiale deosebit de severe.

Pentru mai multe detalii apicultorii sunt oricand bineveniti la sediul asociatiei noastre de langa posta veche din Bistrita sau la sediile A.P.I.A..

Rog toti apicultorii sa primeasca din partea mea asigurarea celei mai distinse consideratii.

Inginer Zootehnist si Licentiat in Drept

Andron Traian Ioan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]