Bani din buzunar pentru sănătatea fiecăruia

Mai sunt doar câteva zile până când sistemul medical va cunoaşte o nouă reformă, co-plata serviciilor medicale. Concret, de la data de 1 iulie, medicii vor şti clar ce pachete de analize şi consultaţii vor fi decontate şi ce vor suporta pacienţii din propriile buzunare. Astfel, va exista un pachet de analize şi consultaţii ce vor fi acoperite de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), restul însă, vor fi suportate de pacienţi. Criteriile după care va funcţiona sistemul de co-plată a serviciilor medicale au fost stabilite, deja, de către Ministerul Sănătăţii, precum şi tarifele. Astfel, 5 lei va costa vizita la medicul de familie, 10 lei cea la medicul specialist şi 100 de lei pentru şapte zile de spitalizare. Acestea sunt primele sume înaintate de oficiali din sistemul sanitar reprezentând co-plata pacientului.

Co-plata, presupune ca pacienţii să plătească din buzunare pentru analizele, investigaţiile şi intervenţiile pentru care statul nu are bani. Sistemul de co-plată va fi concordant cu apariţia unui pachet minim de servicii medicale pe care Ministerul Sănătăţii îl poate oferi cetăţenilor. Ce depăşeşte pachetul minim de servicii medicale va intra probabil în acest sistem de co-plată, ce vine în întâmpinarea situaţiei financiare critice în care se afla sistemul sanitar, în sensul că există o subfinanţare.

Practic asigurările nu acoperă costuri ale unor acte medicale complexe, cum ar fi de exemplu operaţia pe cord deschis, care este extrem de costisitoare. De la 1 iulie, pentru fiecare investigaţie medicală se va vedea exact care este tratamentul corespunzător şi suma pe care o poate deconta CJAS şi pacientul, prin sistemul de co-plată. De asemenea şi laboratoarele pentru analize medicale vor funcţiona contra cost.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5