Co-plata şi cuponiada, introduse şi în sistemul de sănătate
Peste o săptămână se va aplica mult trâmbiţata ,,co-plată” pentru serviciile medicale oferite bolnavilor. Concret, pacienţii care se adresează spitalelor sau medicilor de familie vor suporta, începând cu 1 iulie, o parte din costurile serviciilor medicale, diferenţiat în funcţie de venit. Mai nou, reprezentanţii Sănătăţii au decis ca persoanele cu venituri modeste să beneficieze de un sistem de compensare, aşa-numitele vouchere de sănătate (cupoane valorice), mai exact un fel de co-plată sub formă de cupoane. Pacienţii se vor prezenta la cabinete medicale cu aceste cupoane valorice pentru a beneficia de consultaţii.
Până când medicii vor fi informaţi detaliat de ministerul de resort, ministrul Bazac a spus că odată cu introducerea sistemului de co-plată se va ţine cont şi de veniturile fiecărei persoane. Adică, oamenii care câştigă puţin vor primi un fel de tichete care vor înlocui co-plata. Nu s-a stabilit încă exact cât trebuie să fie venitul unei persoane pentru a fi scutită de co-plată.
,,Opinia publică trebuie să înţeleagă că anumite categorii defavorizate nu vor plăti serviciile medicale, ci vor primi vouchere. Avem 4,7 milioane de contribuabili şi aproape 20 milioane de beneficiari ai serviciilor medicale, în condiţiile în care contribuţia la asigurările de sănătate a scăzut de trei ori şi jumătate în ultimii ani” a anunţat Ion Bazac - ministrul Sănătăţii.
Mai mult, ministrul Bazac a transmis că detaliile sistemului de co-plată urmează a fi aflate în curând. Înainte să fie definit acest pachet de servicii, trebuie cuantificate costurile, motiv pentru care specialiştii au început să lucreze la ghiduri şi protocoale terapeutice pentru primele zece patologii pentru care sunt cheltuiţi cei mai mulţi bani. Aceste ghiduri şi protocoale vor fi baza pentru pachetul de servicii. Din banii încasaţi prin co-plată ar putea fi finanţate atât serviciile medicale şi de personal, cât şi cheltuielile spitalelor.
Adaugă comentariu nou