Băsescu anunţă din nou austeritate şi face un apel la presă pentru decenţă

Continuarea consolidării fiscale şi stimularea creşterii economice, cu accent pe banii utilizaţi în investiţii şi nu transferaţi la consum, sunt cele două direcţii în care va merge România, a spus preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu puţine momente, într-o declaraţie televizată.

Băsescu spune că România are cel mai mare procent din PIB alocat investiţiilor din Uniunea Europeană.

,,A fost pârghia prin care Guvernul a considerat că se poate menţine un nivel acceptabil al şomajului”, cu două procente mai mic decât media UE, a spus el.

În acest an deficitul fondului de pensii este 14,8 miliarde lei noi, sumă la care se adaugă şi fondul de şomaj, de altă jumătate de miliard de lei noi, ,,la care adăugaţi alte două miliarde de la sănătate. Toate aceste deficite sunt bani care trebuie împrumutaţi”, a spus şeful statului.

Băsescu face un apel la presă, ,,poate pentru prima dată, având în vedere importanţa factorului psihologic”, să încerce să fie prudentă cu etichetările în ce priveşte evoluţiile internaţionale şi România”.

,,Nimeni nu are interesul să genereze panică, pentru că nu e cazul să fim în panică. Sistemul bancar e bine capitalizat, nu avem o problemă din acest punct de vedere. Singura problemă pe care o avem, ca efect al semnelor de neîncredere al investitorilor, sunt dobânzile la care se vor face împrumuturile următoare", a explicat el, adăugând că atmosfera în care românii trec "peste aceste momente de îngrijorare a investitorilor" poate fi una decentă. "Nu vă cer optimism, nimic altceva decât decenţă şi responsabilitate în exprimare. Dacă v-am cerut prea mult, înseamnă că am greşit din nou în relaţia cu presa", a conchis preşedintele în declaraţia televizată.

Declaraţia preşedintelui vine după ce Traian Băsescu a avut în această seară, la Palatul Cotroceni, o întâlnire de lucru la care au participat premierul Emil Boc, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, ministrul Finanţelor Publice şi preşedintele Consiliului Fiscal.

La întâlnire au mai participat Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, secretari de stat în Ministerul Finanţelor şi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5