Biserica din satul cu 13 credincioşi, resfinţită de Mitropolitul Andrei. Crucea Transilvană pentru primarul Someşan, Ordinul Sfântul Pahomie pentru părintele Blaga

sursa Radio Renaşterea

Biserica din Nețeni, veche de aproape 250 de ani, a fost resfințită astăzi, în Duminica a IV-a din Postul Mare, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. A fost un eveniment deosebit pentru localitatea în care viețuiesc 13 oameni, deoarece sute de credincioși din satele din împrejurimi au venit pentru a lua parte la slujbă.
Resfinţirea bisericii cu hramul „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir” a fost urmată de Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate. În acelaşi timp, au fost pomeniţi ctitorii trecuţi la Domnul şi toţi cei care au plecat din această lume de-a lungul vremii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, în sobor de peste zece preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Bistrița, părintele Alexandru Vidican și protopopul de Dej, părintele Ioan Buftea.
În cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit le-a vorbit despre asumarea suferinței, amintind că postul și rugăciunea pot ajuta la izbăvirea de necazuri.
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului i-a oferit părintelui din Nețeni, Lucian Blaga, ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”. De asemenea, primarului comunei Mărișelu, Toma Someșan, de care aparține localitatea Nețeni, i-a fost conferită distincția „Crucea Transilvană”. Diplome de aleasă cinstire au primit din partea ierarhului toți cei care s-au implicat în reabilitarea bisericii.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, prezent la eveniment, a declarat: "Astăzi am participat la Slujba Sfintei Liturghii în satul Nețeni, comuna Mărișelu, unde în prezent mai locuiesc 13 persoane! Cu toate că în cei peste 16 ani de când fac politică am întâlnit mii de oameni, este pentru prima dată când am făcut o poză cu toți locuitorii unui sat. Cu toate că au o vârstă înaintată și sunt poate ultimii locuitori ai unui sat vechi de peste 650 de ani, am observat pe chipurile acestor oameni o pace interioară și o bucurie greu de găsit în altă parte! Le doresc multă sănătate în zilele care le vor mai avea de la Bunul Dumnezeu și mă bucur că am avut ocazia să îi cunosc astăzi".
Locașul de cult din Nețeni, ce poartă hramul „Sfântul Dimitrie, izvorâtorul de mir”, a fost construit din lemn, în anul 1722 în localitatea Deda din județul Mureș. Biserica a fost mutată apoi în localitatea bistrițeană Monor, iar din 1890 în ea se roagă credincioșii din filia Nețeni, ce aparține de parohia Domnești. În ultimii doi ani, prin grija părintelui Ioan Lucian Blaga și a unor credincioși bistrițeni, biserica a fost reabilitată și pictată de pictorul Simion Săsărman.
Localitatea Nețeni din județul Bistrița-Năsăud este atestată documentar din anul 1341. La recensământul din anul 1720 erau în sat 111 locuitori, iar numărul acestora a crescut de-a rândul anilor. Astfel că, în 1850 erau 207 cetățeni, iar în anul 1900 erau 325. Astăzi, în Nețeni, își duc traiul 13 de persoane, iar majoritatea au depășit vârsta de 80 de ani.

Comentarii

11/04/16 09:07
Vizitator

Despre smerenie”, asa se intituleaza cel mai nou videoclip al trupei Taxi, lansat joi seară, 7 aprilie:
„Azi-noapte am avut un vis
Catedrala Mântuirii Neamului Românesc era gata
Iar eu… m-am dus la catedrală, de dimineaţă, să-l caut pe Dumnezeu
Şi pân’ la urmă l-am gasit într-o biserică din lemn
E una undeva pe-un deal (…) Şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici
Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul
Lemnul şi spaţiile mici”
Ultimele doua versuri ale videoclipului sunt reluate împreună cu prietenii: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.
In loc de comentariu mai nimerit este un drept la replica transmis de ÎPS Daniel: “E adevărat că Dumnezeu preferă lemnul, deși nu există indicii directe că ar exista, pentru că o față cu barbă arătată într-un buștean tăiat la despăduriri nu înseamnă practic nimic din punctul de vedere al revelației. Însă la fel de adevărat este că e imposibil, cel puțin după legile fizicii cunoscute nouă, care în opinia mea sunt aceleași peste tot în Univers, așadar este imposibil ca Dumnezeu să prefere spațiile mici, pentru că Dumnezeu e mare, Dumnezeu Akbar, cum se mai zice la noi, la creștinii europeni din zilele noastre.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5