Bistrița are interlop de nivel european: Negrea, reținut de DIICOT pentru trafic de droguri în UK

Procurorii DIICOT l-au reţinut pentru 24 de ore pe Marius Negrea, un interlop bistrițean care a reuşit să coordoneze transporturi de cantităţi importante de droguri de mare risc prin toată Europa. Şoferii care lucrau pentru el au fost prinşi cu zeci de kilograme de cocaină şi ketamină.

Casa sa situată pe strada Codrișor a fost ieri asaltată de mascați , aceștia căutând sub coordonarea procurorilor de la DIICOT Cluj dovezi ale activității infracționale ale interlopului bistrițean. În cele din urmă, procurorii au plecat cu mai mulţi saci de documente şi probe, dar şi cu Marius Negrea, care ar fi fost audiat la sediul instituţiei din Cluj-Napoca.

Potrivit comunicatului DIICOT, Marius Negrea a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind propus pentru arestare preventivă pentru 30 de zile. Principala acuzație care îi este adusă face referire la constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc şi de mare risc.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în luna decembrie 2016, inculpatul Negrea Marius Viorel a constituit împreună cu inculpaţii Z. F. şi S. C. G. (cercetat de autorităţile germane), la iniţiativa sa, un grup infracţional organizat, ce a acţionat de pe teritoriul României, dar şi din străinătate, în cadrul căruia fiecare trebuia să desfăşoare activităţi specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc şi de mare risc până la destinatar, precum şi predarea lor la destinaţie, pentru a obţine importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (Ketamină şi canabis)  şi de mare risc (cocaină)”, se arată în comunicatul remis de DIICOT.

De asemenea, ancheta a stabilit faptul că Marius Negrea a constituit și coordonat un grup de dealeri care controlau traficul de stupefiante spre Marea Britanie din America de Sud via Olanda, Belgia și Luxemburg.

COCAINĂ PENTRU ANGLIA

Marius Negrea  a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantității de aproximativ 36 kilograme cocaină și transportul către destinatarii din Marea Britanie.  Pe traseu, la data de 17.02.2016, în localitatea Golborne, Warrington, autorităţile din Marea Britanie (National Crime Agency) l-au depistat și arestat pe un cetăţean român în momentul în care a primit 18 kilograme cocaină de la doi şoferi ai unui autotren. Cu ocazia percheziționării autotrenului condus de către cei doi șoferi din Olanda/Belgia până în Marea Britanie, autoritățile britanice au mai găsit 18 kilograme cocaină. Inculpatul Negrea Marius Viorel l-a sprijinit pe cetăţeanul român arestat de către autorităţile britanice, prin angajarea unui avocat precum şi cu sume de bani pentru familia sa, pentru a-l vizita la locul de detenţie.

De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel  a coordonat  preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantităţii de aproximativ 54 kilograme ketamină  și transportul către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, la data de 22.02.2017  inculpatul  Z. F. s-a deplasat din Olanda în Belgia cu un autoturism iar în parcarea unui supermarket din Veurne a preluat de la reprezentantul furnizorului ce a ajuns în parcare cu o autoutilitară  înmatriculată în Olanda, trei genţi sport de culoare neagră în care se afla cantitatea de ketamină, ambalată în 52 pachete, învelite în folii din plastic, transparent.

Ulterior, inculpatul  Z. F. le-a introdus în același autoturism pe care l-a condus într-o zonă industrială din apropierea localității Veurne, unde i-a predat cele trei genţi cu droguri unui cetăţean român, şofer al unui autotren înmatriculat în România.Şoferul autotrenului le-a depozitat în cabină după care s-a deplasat către Marea Britanie, unde urma să le predea destinatarului, sub îndrumarea inculpaţilor  Negrea Marius Viorel și Z. F.

La data de 22.02.2017, în jurul orei 18:20 (ora Franţei), lângă localitatea Dunkerque (la terminalul Ferryboat Loon-Plage 59 pentru curse regulate între Franţa şi Marea Britanie – Dover), autorităţile vamale franceze au descoperit în cabina autotrenului cele trei genţi cu aproximativ 54 kilograme ketamină, împrejurări în care şoferul autotrenului a fost arestat, fiind condamnat de către instanța de fond la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu executare.

S-a mai reţinut că inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat un alt transport către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, a preluat din Spania, de la furnizori, prin intermediul a doi cetăţeni români, (cercetaţi de autoritățile spaniole) cantitatea de 6,5 kilograme cannabis. Inculpatul a coordonat transportul  către destinatarul din Germania, sens în care, conform înțelegerii prealabile, doi şoferi, cetăţeni români, care au aderat la acest grup infracțional organizat, au preluat cantitatea de droguri urmând să o transporte în Germania.

La data de 0l.03.2017, în localitatea Junquera, din Spania, aflată în apropierea graniţei cu Franţa, lucrătorii de la Guardia Civil au depistat respectiva cantitate de 6,5 kilograme cannabis, aflat într-o sacoșă, disimulată în interiorul remorcii cu lămâi ce urmau să ajungă în România, droguri destinate inculpatului  S. C. G  aflat pe teritoriul Germaniei.
De asemenea, inculpatul  Negrea Marius Viorel  a coordonat  preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, cât și transportul către destinatarii din Marea Britanie, a cantităţii de aproximativ 12 kilograme cocaină. În acest sens, inculpatul  Z. F. s-a întâlnit cu transportatorul pentru a-i da instrucțiuni iar la data de 26.05.2017, în jurul orei 15:45, şoferul unui autotren înmatriculat în România a intrat pe teritoriul Germaniei, dinspre Olanda, staţionând pe raza localităţii Viersen din Germania. La data de 27.05.2017  a intrat pe teritoriul Belgiei de unde a preluat cantitatea de cocaină, iar ulterior  a trecut în Franţa continându-şi  traseul până în jurul orei 18:50 când s-a înregistrat la ferryboat-ul din localitatea Dunkerque pentru a se deplasa către Dover, Marea Britanie.

În jurul orei 21:45,   după ce a coborât de pe ferryboat cu autotrenul menţionat, a fost oprit pentru control de către  UK Police Border, ocazie cu care în patru cutii cu batoane de ciocolată aflate în semiremorca sigilată au fost găsite 12 pachete înfăşurate în bandă adezivă în care se afla cantitatea de 12 kilograme de cocaină, împrejurări în care şoferul autotrenului  a fost arestat de către autorităţile britanice.

Faţă de inculpatul Cociobea Alexandru s-a reţinut că în luna ianuarie 2017 a aderat  la grupul infracțional organizat constituit în luna decembrie 2016 de către  inculpaţii  Negrea Marius-Viorel, Z. F. și alții, grup infracțional organizat pe care l-a sprijinit prin acțiunile sale de pe teritoriul României dar și din străinătate.

Negrea, urmărit de EUROPOL

În luna februarie 2017 inculpatul  a recrutat doi cetăţeni români pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracțional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9500 euro). În cadrul grupului infracțional organizat, cu intenție, inculpatul  a ajutat la traficarea a cantităţii de aproximativ 21 kilograme  cocaină, prin sprijinul acordat  conducătorului unui autotren, cetăţean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de  cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autoritățile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptușeala unei canapele, cantitatea de cocaină.

Cercetările au fost inițiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activității infracționale a fost demarată o cooperare internațională, prin intermediul Eurojust şi Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia și Olanda.

Astfel, în aceeași cauză, pentru documentarea activității infracționale, s-a acționat simultan în Germania, în Marea Britanie și în Olanda.

Acțiunea desfășurată în Germania s-a finalizat cu reținerea a doi cetățeni români și a unui cetățean german, care i-au sprijinit în confecționarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.

În Marea Britanie a fost reținut un cetățean străin cu statut de refugiat care a  asigurat distribuția drogurilor în această țară.

Autoritățile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetățean român.

În Olanda a fost efectuată o percheziție solicitată de către  autoritățile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autoritățile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) și contrabandă cu țigări, membri ai aceleiași grupări.

Până la data acțiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina și 55 de kg. de cocaină de către autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

La acțiune au participat și polițiști ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române polițiști din cadrul din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, serviciilor de combatere a criminalității organizate Bistrița Năsăud și Neamț precum și din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița Năsăud, Alba și Neamț.

Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul S.R.I.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5