Bistriţeni, la Târgul de Crăciun din Besancon . Bunătățile și creațiile noastre ajung în casele francezilor

Bunătățile și creațiile unicat marca “Produs în Bistrița-Năsăud” ajung în casele francezilor din Regiunea Franche Comte. Cele două căsuțe puse la dispoziția Asociației de Primăria din Besancon în cadrul Târgului de Crăciun, pline de minunății și arome și-au deschis obloanele, într-un decor de poveste: o poveste românească de Crăciun cu parfum franțuzesc. Alături de participarea la acest eveniment, sezonul “de iarnă“ Franța-România înseamnă pentru Asociația “Produs în Bistrița-Năsăud” participarea la un schimb de experiență pe teme agroalimentare, între 11 și 15 decembrie.

Cu ocazia Sezonului Franța-România – initiativă născută dintr-o voință politică comună a celor două state - precum și pentru a marca Centenarul Marii Uniri, Primăria Besancon are ca invitați de onoare la Târgul de Crăciun ediția 2018, orașul înfrățit Bistrița și județul Bistrița-Năsăud. Prin bunăvoința Primăriei Bistrița, două dintre cele patru căsuțe puse la dispoziție de Primăria Besancon i-au revenit Asociației “Produs în Bistrița-Năsăud”, una pentru produsele alimentare și cealaltă pentru produsele meșteșugărești. Participarea la Târg în aceste căsuțe a fost deschisă tuturor membrilor Asociației, atât cu produse cât și ca prezență fizică, pentru asigurarea prezentării și desfacerii produselor. Și-au asumat această din urmă sarcină, Virginia Linul care este prezentă și cu costume populare și accesorii, Cornelia Bodescu – costume populare și accesorii, Ileana Szilagyi – impletituri din papura pentru casă, Marius Bilegan – produse din lemn, Constantin Bugnaru – bunătăți din fructe de pădure și au ales să fie prezenți doar prin creațiile și preparatele lor: AFI Profamilia – Povila de Bâgău – produs atestat tradițional, siropuri și dulcețuri, Astisanal Pasta – paste făinoase după rețete tradiționale, Ioan Angelini - esențe tari parfumate de prune și pere, Saveta Ban – Cuptorul de altădată – cornulețe cu silvoiță, Bianca Argăseală – accesorii și bijuterii lucrate manual și decorațiuni de Crăciun, Larisa Bancea – accesorii și bijuterii lucrate manual, Cornelia Bodescu – costume populare și accesorii, Constantin Bugnaru – bunătăți din fructe de pădure, Maria Cantor – bijuterii lucrate manual, Grigore Cotu – miere, Grigore Creța – specialități tradiționale din lapte de oaie și vacă, Gridama Fruct Montan – siropuri și dulcețuri naturale, Virginia Linul – costume populare și accesorii, Păstrăvăria Rin – Zacuscă cu păstrăv și păstrăv afumat, Dinu Pleșa – uleiuri de floarea soarelui, miez de nucă și sâmbure de dovleac presate la rece, Silvia Țogorean – casete pictate cu motive săsești. Obloanele căsuțelor românești se vor închide pe data de 21 decembrie, când delegația din Bistrița-Năsăud își va lua rămas bun de la prietenii francezi.
Pe lângă invitația Primăriei Besancon pentru participarea la Târgul de Crăciun, Asociația “Produs în Bistrița-Năsăud” va raspunde pozitiv și invitației Asociației Franche-Sylvanie de a participa la un schimb de experiență în domeniul agro-alimentar în Regiunea Franche Comte, în perioada 11 – 15 decembrie, schimb care incude dezbateri, conferințe, intalniri de lucru și vizite de studiu. Vor participa la acest schimb Elena-Maria Bărbos – directorul executiv al Asociației, Lucian Lechințan – din partea Cramei Viei Vin Lechința, cărora li se vor alătura Gabriel Rus – Păstrăvăria Rin și Constantin Bugnaru – Bunătăți din pasul Tihuța, aflați la Besancon din 9 decembrie, primul pentru a o ajuta pe soția sa, chef Nina Rus să gătească împreună cu elevii Liceului de Servicii din Besancon și să pregătească o mare cină românească și al doilea la Târgul de Crăciun. Acest schimb de experiență are loc în cadrul Proiectului Sezonul Franța-România.
Participarea Asociației “Produs în Bistrița-Năsăud” la activitățile organizate la Besancon este posibilă cu sprijinul Consiliului Județean și a Primăriei Bistrița – membri fondatori ai organizației.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5