Bistriţenii, alături de sinistraţii din Vrancea şi Buzău

Şi bistriţenii sunt solidari cu românii din sudul şi sud-estul României, grav afectaţi de viscolul şi ninsorile abundente din ultimele zile.

Încă de sâmbătă, Brigada 81 Mecanizată şi Instituţia Prefectului au deschis puncte de primire a donaţiilor pentru sinistraţii din sud-estul ţării, unde zeci de mii de persoane sunt blocate sub nămeţi.

În ceea ce priveşte acţiunea umanitară organizată de Instituţia Prefectului, colectarea produselor s-a făcut la marile centre comerciale din municipiul Bistriţa (Billa, Carrefour, Kaufland, Profi Lidl, Unicarm), iar cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ajutoarele vor ajunge în zonele afectate.

Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, bistriţenii au răspuns prompt, fiind impresionaţi de dramele celor forţaţi să trăiască sub nămeţi.

O autospecială cu 7,5 tone de alimente, un camion de 25 de tone cu brichete de lemn, donate de MIS Grup, un container de 15 tone de lemn donate de Frasinul vor ajunge la persoanele afectate din judeţul Vrancea.

În urma apelului făcut de Prefectură, nici agenţii economici autohtoni nu s-au lăsat mai prejos şi au donat alimente de la produse lactate, pâine şi carne.

Armata, alături de sinistraţi. Orice ajutor contează

Alături de populaţia sinistrată, prin viscol şi nămeţi, a fost şi armata.

Pe plan local, Brigada 81 Mecanizată prin cele trei puncte de colectare din Bistriţa, Turda şi Prundu Bârgăului, a organizat o acţiune de colectare a produselor neperisabile destinate persoanelor sinistrate.

Contact telefonic, ofiţerul cu relaţii publice din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată, lt.col. Florin Apăfăian, ne-a declarat că, până luni, în jurul orei 14.00 s-au colectat peste 12 tone de alimente neperisabile, de la pâine, apă minerală, făină, murături, zacuscă, mezeluri, sucuri, dulciuri, la cutii de chibrituri, îmbrăcăminte, medicamente.

,,Orice ajutor contează. S-au făcut donaţii şi din partea cadrelor militare din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată, şi din partea unor agenţi economici. De asemenea, un grup de copii de la Liceul cu Program Sportiv s-a prezentat la punctul de contact din Bistriţa pentru a face donaţii”, ne-a declarat lt.col. Florin Apăfăian.

Potrivit acestuia, bistriţenii nu au rămas indiferenţi în urma apelului făcut de armată şi au venit cu ajutoare. Inclusiv cei mai puţin ajutaţi de soartă.

,,M-a impresionat cazul unei bătrâne cu o pensie de doar 400 de lei. A venit la noi cu un kg de ulei, o zacuscă, două perechi de şosete noi şi o pereche de ciorapi de lână”, ne-a spus ofiţerul cu relaţii publice din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată.

Alimentele colectate vor fi transportate în zonele calamitate cu mijloace puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale, cel mai probabil pe calea aerului.

Ministerul Apărării Naţionale monitorizează situaţia din ţară, prin structura de specialitate a Statului Major General, şi are pregătiţi în permanenţă 8.000 de militari şi aproape 2.000 de mijloace tehnice, conform ordinului ministrului Apărării Naţionale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgenţă în sprijinul autorităţilor publice locale şi centrale, în limitarea efectelor ninsorii şi viscolului.

,,Armata acţionează din solidaritate, este o datorie constituţională să fie alături de popor, la greu, iar militarii acţionează 24 de ore din 24 alături de colegii din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi îşi fac datoria. Acesta este un mod excepţional de solidaritate. Suntem o armată NATO, ne facem datoria cu succes nu numai în teatrele de operaţii, ci şi aici în ţară, unde este nevoie de noi", a declarat ministrul Gabriel Oprea, sâmbătă, în vizita de lucru întreprinsă alături de prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Administraţiei şi Internelor Gabriel Berca, în localităţi din judeţele Vrancea şi Buzău.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5