Astăzi, de la ora 16.00,

Bistriţenii sunt invitaţi la dezbaterea publică a bugetului Consiliului Judeţean

Toţi cetăţenii interesaţi de modul în care este elaborat bugetul Consiliului Judeţean sunt invitaţi astăzi, începând cu ora 16.00, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ, la dezbaterea publică a acestui proiect. De altfel, vă puteţi informa despre modul cum vor fi cheltuiţi banii de către Consiliul Judeţean, de pe site-ul instituţiei, www.portalbn.ro, la secţiunea Proiecte legislative.
Astfel, veniturile Consiliului Judeţean sunt estimate la 226,323 milioane lei, în timp ce cheltuielile prevăzute sunt în sumă de 235,175 milioane lei, rezultând un deficit de 8,852 milioane lei, pentru secţiunea dezvoltare.
Pentru secţiunea de funcţionare, din totalul cheltuielilor, este propusă suma de 146,432 milioane lei, în timp ce, pentru „dezvoltare” este prevăzută suma de 88,743 milioane lei.
Ca în fiecare an, cea mai mare sumă din bugetul judeţean – aproape 80 milioane lei – este direcţionată către asistenţa socială (pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului, a centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, pentru asistenţă socială în caz de invalidităţi etc.). De altfel, majoritatea banilor vin de la bugetul naţional, Consiliul Judeţean contribuind cu 3,67 milioane lei. Pentru învăţământul special şi CJRAE este repartizată suma de 18,6 milioane lei, în capitolul „Învăţământ” fiind prevăzute ale 8 milioane lei pentru programele de furnizare a laptelui, cornului şi fructelor în şcoli.
În ceea ce priveşte aparatul propriu al CJ BN, pentru 2015 bugetul este de aproape 11,5 milioane lei, din care un milion lei este alocat achiziţiei de teren de la Colibiţa, 2,8 milioane lei se vor cheltui pentru lucrările de reabilitare a fostului Cinematograf Dacia, iar jumătate de milion de lei pentru lucrările de modernizare a sediului Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor.
O altă sumă importantă, de peste 45 milioane lei, va merge către infrastructura rutieră, în timp ce pentru „Sănătate” este alocată suma de aproape 29 milioane lei, din care 3 milioane pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar aproape 26 milioane lei reprezintă fondurile pentru modernizarea Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Executivul Consiliului Judeţean a prevăzut 1,5 milioane lei pentru cofinanţarea celei de-a doua etape a Master Planului de apă şi canalizare, dar şi pentru un cont de rezervă de garantare a împrumuturilor externe BERD (al Aquabis). La capitolul „Protecţia mediului”, suma totală este de aproape 5 milioane lei, din care peste 4 milioane lei reprezintă fondul de extindere a depozitului ecologic.
Centrului Militar Judeţean îi revin, prin buget, 240 mii lei, în timp ce pentru ISU este prevăzută suma de 831 mii lei. Bugetul Consiliului Judeţean prevede şi repartizarea de sume pentru Camera Agricolă (în fapt, subvenţii din bugetul de stat), pentru implementarea celor două proiecte de gestiune sistem informatic a Registrului Agricol, dar şi o sumă de 7,65 milioane lei pentru finalizarea semnelor de intrare în judeţ, cofinanţări şi alte documentaţii tehnice.
Nu în ultimul rând, la capitolul „Cultură” figurează suma de 14,58 milioane lei, din care 2,3 milioane pentru Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, 2,3 milioane lei pentru Complexul Muzeal Judeţean, iar 5 milioane lei pentru Centrul Judeţean pentru Cultură. Pentru susţinerea sportului, CJ BN a prevăzut suma de 450 mii lei. Cultele religioase vor primi, în acest an, un milion lei, în timp ce pentru finanţările nerambursabile aprobare conform Legii 350/2005 este preconizată suma de 350 mii lei. Şi în acest an, Consiliul Judeţean va premia performanţele sportivilor şi ale elevilor olimpici fiind alocată suma de 100 mii lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5