Președintele CJ, Radu Moldovan: Peste 70% din buget este destinat investițiilor în sănătate, infrastructură rutieră, învățământ special și asistență socială, cultură și sport!
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat, în ședință extraordinară, Bugetul general al Județului Bistriţa-Năsăud pe anul 2024 și estimări pe anii 2025-2027. Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Judeţului Bistriţa-Năsăud pe anul 2024 a fost elaborat pe baza sumelor repartizate prin Legea nr.421/2024 a bugetului de stat pe anul 2024 și a veniturilor proprii estimate a se încasa în anul 2024.
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a menționat că bugetul general al județului Bistrița-Năsăud este unul echilibrat, care asigură funcționarea optimă a tuturor instituțiilor. Potrivit acestuia, 70,13% din buget este destinat investițiilor, în toate domeniile, precum sănătate, infrastructură rutieră, învățământ special și asistență socială, cultură și sport. Astfel, din total buget 31,1% din sumă va merge pentru investiții în sănătate, 23,9% pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor județene, 12,85% pentru investiții învățământ special și asistență socială, 10,3% pentru cultură, culte, sport. În intervenția sa, pentru funcționarea aparatului de specialitate al Consiliului Județean, cheltuielile reprezintă 2,98% din total buget. “Am reușit să ducem la capăt toate proiectele. Micile datorii vor fi achitate după aprobarea bugetului”, a menționat președintele Moldovan, mulțumind consilierilor județeni de la toate partidele pentru colaborare în folosul cetățenilor.
Bugetul general al județului este de 1.085.993 mii lei, la venituri, și 1.096.406 mii lei, la Cheltuieli, iar suma de 10.413 mii lei reprezintă excedentul anului precedent al bugetului local. Pentru anul 2024, veniturile totale prognozate în bugetul local sunt în sumă de 703.906 mii lei și asigură atât finanțarea secțiunii de funcționare cât și finanțarea secțiunii de dezvoltare, iar cheltuielile totale ale bugetului local prevăzute pentru anul 2024 sunt în sumă de 711.505 mii lei, rezultând un deficit în sumă de 7.599 mii lei, care se va acoperi din excedentul anului 2023.
Capitolul „Autorităţi publice și acțiuni externe”, în sumă totală de 42.263 mii lei, cuprinde cheltuielile necesare pentru funcționarea aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud din care 10.331 mii lei pentru secțiunea de dezvoltare și 31.932 mii lei pentru secțiunea de funcționare. Cheltuielile de personal însumează 15.894 mii lei și cuprinde cheltuielile cu salariile pe anul 2024, cheltuielile cu indemnizaţiile lunare pentru demnitari, indemnizaţiile de şedinţă pentru consilierii judeţeni, cheltuieli cu diurna, cheltuieli pentru participarea în diferite comisii, indemnizația de hrană, vouchere de vacanţă precum şi cheltuieli privind plata contribuţiilor aferente către bugetul de stat care revin unităţii. Tot ala caest capitil sunt prevăzute Cheltuieli cu bunuri şi servicii, Rambursări de credite, alte cheltuieli, dar și proiectul cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR, suma de 714 mii lei pentru obiectivul de investiții Elaborare Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Bistrița-Năsăud (PATJ) .
Capitolul „Alte servicii publice generale” în sumă de 4.597 mii lei, cuprinde trei subcapitole, respectiv: „Fond de rezervă bugetară la dispoziţia autorităţilor locale” cu suma de 50 mii lei; Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Județului Bistrița-Năsăud - 1.575 mii lei cheltuieli de personal și 187 mii lei pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii, dar și cheltuielile de funcționare ale Compartimentului SALVAMONT Bistrița-Năsăud, cheltuielile necesare susţinerii activităţii desfăşurată de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, alte categorii de cheltuieli precum și cheltuielile rezultate din statutul de membru al Județului Bistrița-Năsăud, respectiv al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în asociațiile de dezvoltare intercomunitară și din aderarea la asociații interne organizate la nivel județean, național, precum și la organizații internaționale, al căror cuantum se aprobă anual în anexă distinctă. Pentru desfăşurarea activităţii compartimentului Salvamont, structură care face parte din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, suma propusă a fi alocată pentru anul 2024 este de 285 mii lei, din care 187 mii lei pentru secţiunea de funcţionare și 98 mii lei pentru secțiunea de dezvoltare.
Consiliul Județean a alocat la Capitolul Apărare, suma de 741 mii lei, care cuprinde finanțarea Centrului Militar Judeţean Bistrița-Năsăud şi a Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale Bistriţa-Năsăud. Astfel, pentru Centrul Militar Judeţean Bistrița-Năsăud se propune alocarea sumei de 676 mii lei, iar pentru Structura Teritorială pentru Probleme Speciale Bistriţa-Năsăud suma de 65 mii lei.
Pentru finanțarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistrița” al Județului Bistrița-Năsăud, suma propusă pentru anul 2024 este de 297 mii lei din care 264 mii lei la secţiunea de funcţionare și 33 mii lei pentru secțiunea de dezvoltare
La Capitolul Învăţământ este prevăzută suma de 97.974 mii lei, din care pentru „Învățământ special” - 9.342 mii lei și „Alte cheltuieli în domeniul învățământului” - de 88.632 mii. Aici sunt cuprinse bugetele pentru Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.1 Bistrița; Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.2 Bistrița; Şcoala Profesională Specială „Sfânta Maria” Bistriţa; Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima” Bistrița; Centrul Școlar de Educație Incluzivă Beclean; Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud.
Suma de 3.229 mii lei înscrisă la Asistență socială este destinată finanțării drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale care frecventează învățământul special și finanțării stimulentului educational, sub formă de tichete sociale acordate copiilor din familii defavorizate în scopul stimulării participării în învățământul special preșcolar, fundamentarea acestora realizându-se în funcție de numărul de copii din cadrul unității de învățământ, cuantumul drepturilor de care beneficiază aceștia, numărul de zile de școlarizare și de prezența la școală
Prin PNRR, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud derulează investiții în sumă totală de 80.289 mii lei, după cum urmează:
- „Renovare energetică la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.1, Bistrița” - 11.671 mii lei;
- „Renovare enegetică la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.2 Bistrița” - 6.166 mii lei;
- „Renovare enegetică la Școala Profesională Specială Sfânta Maria Bistrița” - 7.078 mii lei;
- „Renovare energetică la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Beclean” - 5.811 mii lei;
- „Renovare energetică la imobilul situat în localitatea Năsăud, str.Vasile Nașcu, nr.47, jud. Bistrița-Năsăud” - 6.225 mii lei;
- „Transport durabil pentru elevii din județul Bistrița-Năsăud” - 35.909 mii lei;
- „O școală modernă – șansa mea pentru un viitor mai bun” - 7.429 mii lei
La Capitolul – Sănătate – sunt cuprinse sumele propuse pentru anul 2024 în vederea continuării procesului de modernizare în care se află Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița. Astfel, din suma de 231.629 mii lei înscrisă la acest capitol, 5.160 mii lei reprezintă transferuri din bugetul local pentru finanțarea cheltuielilor de capital din domeniul sănătății și se constituie sursă de venit (subvenții) pentru bugetul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița. De asemenea, pentru continuarea obiectivelor de investiții derulate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, respectiv pentru derularea proiectului din alocări de sume din PNRR aferente asistenței financiare nerambursabile în cadrul Apelului de proiecte COD APEL: MS-0212, Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională, Componenta 12: Sănătate, se propune alocarea la acest capitol a sumei de 226.469 mii lei, în vederea realizării următoarelor obiective cuprinse în Programul de investiții pentru anul 2024:
- Creșterea eficienței energetice la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița[1]Năsăud, Mun.Bistrița, str.Ghinzii, nr.26A - 50 mii lei;
- „Spitalul Județean de Urgență Bistrița - extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi” - 226.419 mii lei.
La Capitolul Cultură, recreere, religie este suma de 68.846 mii lei, pentru „Servicii culturale” cu suma de 20.425 mii lei; „Servicii recreative și sportive” cu suma de 34.500 mii lei; „Servicii religioase” cu suma de 10.261 mii lei; „Alte servicii în domeniile culturii, recreerii și religiei” cu suma de 3.660 mii lei. Cu suma de 20.425 mii lei se asigură finanțarea instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, și anume: Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a cărei finanțare se suportă integral din bugetul local, respectiv Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a căror finanțare se asigură prin transferuri de la bugetul local, transferuri care care se constituie ca sursă de venit (subvenții) pentru bugetul activităților finanțate parțial sau integral din venituri proprii. Urmare a analizării sumelor solicitate, raportat la veniturile existente se propune alocarea sumei de 2.335 mii lei Bibliotecii Judeţene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud pentru anul 2024.
Pentru Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud se propune în anul 2024 alocarea prin transferuri de la bugetul local a sumei de 9.772 mii lei din care 8.120 mii lei la secțiunea de funcționare și 1.652 mii lei la secțiunea de dezvoltare, iar pentru Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud se propune alocarea sumei de 8.318 mii lei prin transfer de la bugetul local pentru secțiunea de funcționare.
De asemenea, la subcapitolul „Servicii recreative și sportive” este cuprinsă suma de 34.500 mii lei pentru finanțarea Clubului Sportiv „GLORIA 2018” Bistrița-Năsăud, prin transferuri de la bugetul local, din care 32.927 mii lei la secțiunea de funcționare și 1.573 mii lei la secțiunea de dezvoltare.
Suma de 750 mii lei este propusă în anul 2024 pentru susţinerea unităţilor de cult prin acordarea de sprijin financiar în baza prevederilor Ordonantei Guvernului nr.82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din Romania, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv suma de 9.511 mii lei pentru contribuțiile la salarizarea personalului neclerical din care 9.454 mii lei de la bugetul de stat pentru un număr de 335 de posturi și 57 mii lei de la bugetul local pentru 2 posturi. Suma de 300 mii lei este pentru acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul judeţului conform prevederilor Legii nr.350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general şi suma de 385 mii lei pentru acordarea unor premii elevilor și sportivilor din județul Bistrița-Năsăud care au obținut rezultate deosebite și a unor stimulente financiare elevilor și cadrelor didactice din instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Bistrița-Năsăud pentru performanțele școlare obținute la etapa județeană și participarea la etapa națională a Olimpiadelor Naționale Școlare, în anul 2024, în baza regulamentului aprobat prin hotărâre a consiliului județean.
Suma de 56.939 mii lei este repartizată Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, din care 56.256 mii lei pentru secțiunea de funcționare și 683 mii lei pentru secțiunea dezvoltare. La stabilirea cheltuielilor de personal s-a avut în vedere un număr de 557 posturi, ținându-se cont de prevederile legislative în vigoare. sunt înscrise în Programul de investiții pe anul 2024, după cum urmează. Având în vedere complexitatea și specificul activităților derulate la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistriţa-Năsăud, pe lângă sumele alocate cu destinație de la bugetul de stat, subvențiile de la alte bugete (sume care se plătesc de unitățile administrativ-teritoriale din județ pentru susținerea persoanelor aflate în sistemul de protecție socială și care nu au familie sau venituri care să acopere integral costurile pentru întreținerea acestora) și sumele alocate prin transfer de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru finanțarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap, Consiliul Județean Bistrița- Năsăud alocă în completare sume din bugetul local, atât pentru secțiunea de funcționare (2.800 mii lei) cât și pentru secțiunea de dezvoltare (250 mii lei).
La Capitolul “Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” s-a propus cuprinderea sumei totale de 5.791 mii lei, din care 4.500 mii lei la secţiunea de funcţionare și 1.291 mii lei la secțiunea dezvoltare sub formă de participare la capitalul social al SC Aquabis SA, reprezentând cofinanțare pentru obiectivul de investiții „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud‟.
Pentru Protecţia mediului, în buget este suma de 5.463 mii lei, pentru „Reducerea și controlul poluării” - 60 mii lei (servicii de asistență tehnică pentru elaborarea Planului de menținere a calității aerului în județul Bistrița-Năsăud) și „Colectarea, tratarea și distrugerea deșeurilor” - 5.403 mii lei
Suma de 3.690 mii lei este direcționată pentru obiectivul înscris în Programul de investiții pe anul 2024 la poziția nr.11.1.1 - „Elaborare studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate şi alte studii aferente obiectivelor de investiţii, cheltuielile de expertiză, precum şi cheltuielile legate de realizarea acestor investiţii, consultanţă, cofinanțări, asistenţă tehnică şi alte cheltuieli asimilate investiţiilor și Realizare Cloud Regional în Regiunea Nord-Vest”.
De asemenea, 432 mii lei sunt alocați cheltuielilor necesare a se efectua pentru neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale.
La Capitolul „Transporturi”, pentru „Drumuri şi poduri”, a fost prevăzută suma de 180.099 mii lei, care cuprinde sumele necesare pentru modernizarea, reabilitarea și întreținerea curentă a drumurilor județene, din care 17.018 mii lei pentru secţiunea de funcţionare și 163.081 mii lei pentru secțiunea de dezvoltare.
Nu în ultimil rând, suma de 197 mii lei a fost alocată pentru proiectul modernizarea clădirii în care funcționează serviciul social „Micul Prinț” prin renovarea fațadei exterioare și amenajarea Grădinii senzoriale: Terapie și joc pentru copiii cu autism, selectat în cadrul procesului de bugetare participativă.
Citiţi şi:
- Bugetul general al judeţului Bistriţa-Năsăud pentru 2023 a fost adoptat! Preşedintele Radu Moldovan: Peste 67% din buget este alocat investiţiilor!
- A patra rectificare a bugetului judeţului! Bani pentru investiţii la drumuri judeţene, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa!
- A treia rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al Judeţului Bistriţa-Năsăud!
- Vicepreşedintele Vasile Puica: Peste 56% din bugetul judeţului va fi destinat investiţiilor
- A treia rectificare a bugetului judeţean. Vezi cum sunt redistribuite sumele!
Adaugă comentariu nou