PER BN: Piața Centrală între modernizare, restaurare, conservare și funcționalizare

Planurile Administrației PSD de a transforma Bistrița într-un deșert de piatră și beton continuă cu intenția de a elimina în mare parte arborii și spațiile verzi din Piața Centrală a oraşului! Ca cetățean al Bistriței, am semnat petiția împotriva acestui proiect şi îndemn pe toți cei cărora le pasă de oraşul nostru să susțină acest demers şi să contribuie activ la oprirea acestei noi agresiuni asupra mediului urban.
https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/nu-vrem-piata-centrala-din-bistrita-mineralizata


În calitate de reprezentant al Partidului Ecologist Roman am depus prima contestație privind etapa de încadrare pentru proiectul propus de municipalitate la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud. Partidului Ecologist rămâne consecvent în a se opune acestui proiect şi reprezentanții ecologiştilor în Consiliul Local vor vota în continuare împotriva unui proiect care presupune defrişarea centrului oraşului, aşa cum au făcut-o încă din faza concursului de soluții. În ședința din data de 24 iunie 2015 când s-a adoptat Planul de Urbanism de Detaliu pentru Piața Centrală am fost singura formațiune politică din Consiliul Local care nu a girat proiectul. Toate celelalte partide au votat în bloc Hotărârea nr. 78 care decidea acest masacru al spațiului verde din inima Bistriței.


Ne bucurăm că societatea civilă se implică şi participă activ în sprijinul ideilor ecologismului. Salutăm decizia consilierilor PNL de a ni se alătura acum cu speranța că nu va fi prea târziu să salvăm Piața Centrală a Bistriței de la soluția finală pe care ne-o propune administrația. Ecologia este pentru toată lumea.


Suntem pentru conservarea patrimoniului arhitectonic cu păstrarea și punerea în valoare a specificului local inclusiv în privința materialelor și a tehnicilor de restaurare propuse. Suntem pentru funcționalizarea Pieței Centrale, mobilarea și dotarea ei astfel încăt să redevină sufletul viu al cetății, păstrând în același timp patrimoniul verde al orașului.


Propunem revizuirea proiectului cu păstrarea doar a elementelor dezirabile, care aduc un plus de valoare și atractivitate Pieței Centrale și renunțarea la propunerea de a așterne macadam în centrul orașului, așa cum este prevăzut în proiectul actual (agregate naturale compactate), în locul spațiilor înierbate din jurul Bisericii Evanghelice.  Sau, în cazul în care nu se dorește acest lucru, adoptarea unei decizii asupra proiectului propus de municipalitate după consultarea reală a populației, care se poate face doar printr-un referendum local.


Teodor Ioan Mârza
Președinte
Partidul Ecologist Filiala Bistrița-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5