„BUNA VESTIRE”, ÎN ICOANE PE STICLĂ ŞI LEMN

Joi, 25 martie 2010, la ora 18, Salonul „ART Galeria”, al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa - Năsăud, a fost gazda unui dublu eveniment cultural religios: vernisajul unei expoziţii de icoane pictate pe sticlă şi lemn, urmat de un recital de cântece religioase, susţinut de preoţi şi diaconi de la Catedrala Ortodoxă din Bistriţa.

Amfitrionul manifestării a fost preotul scriitor Ioan Pintea, care a făcut prezentările celor care expun icoanele şi a vorbit, împreună cu prof. drd. Alin Trifa despre lucrările prezentate, în această expoziţie, realizând un preţios dialog între poetul teolog şi artistul plastic, cu idei care converg spre adevărata înţelegere a Bunei Vestiri şi transfigurarea ei în artă, pentru tămăduirea şi mângâierea sufletului mai mult decât doar pentru încântarea ochiului.

Despre cei care expun, preotul Pintea consideră că pictura trece dincolo de imaginea icoanei şi arată substanţa meditaţiei creştine, înţeleasă cu intensitate maximă, ca pe o adevărată rugăciune. Întâlnirea îngerului Gavril (Gabriel) cu Maria Fecioara este captivantă şi tulburătoare, prin Vestea Bună pe care binecuvântatul înger o aduce, iar chipul Mariei, uşor aplecat spre ascultare, rămâne un exemplu de smerenie şi umilinţă, în faţa harului primit de la Dumnezeu. Ioan Pintea a prezentat şi un album, întitulat „Buna Vestire”, cuprinzând toate operele de artă având acest subiect, din epoca bizantină până în contemporaneitate, în care forţa lui Dumnezeu este transmisă în Maria Fecioară.

Prof. drd. Alin Trifa, unu dintre cei care expune în această expoziţie, alături de studenţii săi, a vorbit despre tehnica acestor icoane, care nu sunt comerciale, ele sunt realizate cu multă dăruire şi sunt o adevărată rugăciune, reprezentând imagini pentru bucuria inimii, care pătrund în sufletele noastre şi în faţa cărora ne putem ruga. Trebuie să înţelegem, prin aceste icoane făcute de mână, pe cea adevărată, nefăcută de mâna omului. La fel cum se face o cruce adevărată, cu convingere şi nu una în grabă. Portretul sfinţilor vine din interior şi nu cu ideea de a se vinde pe bani. În încheierea sa, prof. drd. Alin Trifa, a vorbit despre studenta sa bistriţeancă, Ana Maria Pintilescu, destul de retrasă, smerită, care nu deranja pe nimeni, dar care este un model mult apreciat. Alături de lucrările ei, atât icoane pe sticlă şi lemn, pe simezele galeriei de pe pietonal, mai sunt expuse icoane realizate, cu mult talent şi dăruire sufletească, de către Raluca Boboş, Alexandra Mărincuş, Mihaela Baciu şi prof. drd. Alin Trifa.

Vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă şi lemn, continuat cu interpretarea cântecelor bisericeşti, au pătruns în sufletele celor prezenţi, cu intensitatea mărită a sărbătorii Buna Vestire şi, nu întâmplător, înaintea marii sărbători a Învierii lui Hristos.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5