Când s-a născut Grigore Bălan?

Din expoziţia foto-documentară despre 100 ani de la Primul Război Mondial, din Piaţa Centrală a Bistriţei, aflăm lucruri interesante despre contribuţia armatei şi a locuitorilor judeţului nostru, la prima conflagraţie mondială. Date interesante găsim şi despre Grigore Bălan. Astfel, acesta s-a născut la 14 iulie 1896, în comuna Blăjenii de Sus, judeţul Bistriţa-Năsăud. A urmat liceul la Năsăud şi apoi Şcoala Militară austro-ungară pe care a absolvit-o în vara anului 1915, când a fost avansat la gradul de sublocotenent. Doi ani mai târziu, la 1 noiembrie 1917, a fost avansat locotenent, luând parte la Primul Război Mondial, pe frontul apusean, în nordul Italiei. În preajma evenimentelor de la Alba Iulia a făcut parte din Comitetul de Organizare a Gărzii Naţionale de la Bistriţa şi Năsăud…
Spre a-i cinsti memoria şi a-i lăuda faptele de arme săvârşite, în municipiul Bistriţa o stradă îi poartă numele. Numai că pe tabela indicatoare a străzii citim „Strada Grigore Bălan (1900-1944). Întrebăm, ca o simplă curiozitate, totuşi, când s-a născut eroul nostru, în 1896 sau în 1900?

Comentarii

03/11/14 14:24
Vizitator

O intrebare de bun simt. Si nu-i singura ineptie intalnita in Bistrita care sa nasca asemenea intrebari. Spre exemplu, ce legatura are Piata Unirii din Bistrita cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza? Sau ce legatura are Sula cu Prefectura de a fost muat bustul lui Petru Rares din piata cu acelasi nume pentru a face loc controversatului monument in forma de "sula" tocmai aici? Si intrebarile ar mai putea continua.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]