Cărți poștale din al doilea Război Mondial, colecţionate de un bistriţean, expuse azi la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează în perioada 23-24 octombrie 2018, la Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a XI-a ediție a Festivalului Naţional al Cântecului de Cătănie, o expoziție în care vor fi prezentate reproduceri după cărți poștale din cel de-al doilea Război Mondial.
Intitulată „Deznădejde și speranță”, expoziția care cuprinde aproximativ 20 de panouri pe care sunt prezentate cărți poștale trimise de pe front sau pe front de la cei de acasă, va fi vernisată în holul Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde se desfășoară cele două zile ale Festivalului.
Spectatorii și toți cei doritori vor putea să afle din conținutul acestor scrisori dramele, deznădejdea și problemele cu care se confruntau soldații români pe front, dar și speranța reîntoarcerii acasă, la cei dragi. Cărțile poștale fac parte din Colecția lui Grigore Sâmboan ( originar din judeţul nostru, referent la Centrul Creaţiei Cluj şi director Radio Renaşterea) și majoritatea provin din județul Vlașca. Expoziția este realizată de consultantul artistic Adriana Andrei.
Iată ce scrie într-o carte poștală trimisă de pe front în data de 02 februarie 1944: „Dragi părinți, este a patra zi de când am scăpat dintr-o grea luptă. Să știți că sunt sănătos. Vă rog să transmiteți tuturor multă sănătate din partea mea și a Bunului Dumnezeu, căci numai la El e speranța, deci rugați-vă pentru mine. Păstrați această carte căci e scrisă după grele încercări și, de voi avea zile, ne vom revedea....”.
Felicitări Grigore Sâmboan pentru că ai grijă ca nestemate legate de istoria noastră să nu se piardă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]