Casa Argintarului din Bistriţa va fi transformată, prin fonduri europene, în Centru German

Consiliul Judeţean a aprobat, în cadrul şedinţei ordinare, proiectul care vizează reabilitarea clădirii istorice Casa Argintarului din municipiul Bistriţa şi crearea Centrului German. Valoarea acestui proiect depus la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest este de 2.463.437 lei, contribuţia proprie din costurile eligibile a Consiliului Judeţean fiind în cuantum de 37.735,73 lei, la care se adaugă şi cheltuielile neeligibile.

Finanţarea va fi asigurată în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 - 2013, DMI 5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe", din Fondul European de Dezvoltare Regională, în prezent, proiectul fiind în faza de precontractare, vizita în teren fiind programată pentru 14 august.

Potrivit managerului de proiect, Remus Lungu, există o seri de probleme privind contractarea, şi anume lipsa proprietăţii asupra curţii imobilului aflat pe str. Dornei, fapt pentru care va fi iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern, bazată pe Decizia Civilă nr. 51/A/2009 a Curţii de Apel Cluj, prin care au fost respinse pretenţiile vecinilor asupra terenului curţii.

Pe lângă restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea clădirii de patrimoniu „Casa Argintarului” din Bistriţa, proiectul vizează şi creşterea capacităţii de utilizare muzeală a clădirii prin asigurarea de dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil, creşterea medie a numărului anual de turişti şi promovarea Bistriţei ca obiectiv turistic prin crearea unor circuite turistice cu specific săsesc şi stabilirea unor legături cu alte foste cetăţi medievale transilvane.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5