Sfatul apicultorului

Ce lucrări se efectuează în stupină în luna mai?

În majoritatea zonelor, intensitatea creşterii de puiet atinge nivelul maxim. Mătcile prolifice depun peste 2000 ouă în timp de 24 de ore. Dacă vremea evoluează corespunzător, către sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie apare culesul principal de la salcâm. Unele familii ajung la maximum de dezvoltare, sub raportul numărului de albine.

În stupină se începe creşterea primei serii de mătci; asigurarea stocului de faguri clădiţi; folosirea ramelor clăditoare pentru producerea de ceară; echilibrarea puterii familiilor; pregătirea familiilor de albine pentru culesul de salcâm; pregătirea rezervelor de miere şi păstură în vederea iernării şi asigurarea rezervelor de polen prin folosirea colectoarelor.

Nu trebuie să uităm faptul că dacă în primele două decade ale lunii mai obiectivul principal îl constituie întărirea continuă a familiilor de albine, în ultima decadă se va da o atenţie deosebită puterii familiilor, prevenirea roirii naturale şi preîntâmpinarea ieşirii roilor. Fărâmiţarea excesivă prin roire naturală sau artificială slăbeşte familiile. De asemenea, apicultorul trebuie să fie atent la starea de sănătate a albinelor şi să efectueze tratamentele corespunzătoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]