În februarie – lucrări în stupină

În majoritatea zonelor, familiile de albine normale au iernat în perioada activă, ouatul mătcilor şi creşterea puietului s-a intensificat mai ales în a doua jumătate a lunii. Rezervele de proteine din organismul albinelor se epuizează datorită creşterii de puiet. Deci fără prezenţa păsturii şi a rezervelor de miere în cuprinsul ghemului, nu este posibilă intensificarea creşterii de puiet. În unele zone, albinele efectuează zboruri de curăţire şi aduc uneori primul polen în cuib.

Lucrări în stupină. Executarea lucrărilor neefectuate în luna precedentă; continuarea controlului auditiv al albinelor; ajutorarea familiilor lipsite de hrană şi îndreptarea situaţiilor anormale constatate; supravegherea zborului general de curăţire; va fi folosită o zi cu vreme frumoasă pentru îndreptarea stărilor anormale; grăbirea topirii zăpezii şi evacuarea ei de pe vatra de stupină; efectuarea observaţiilor fenologice cu privire la apariţia polenului şi la comportarea albinelor.

Lucrări în atelierul stupinei: continuarea lucrărilor indicate în luna precedentă (însârmarea ramelor, repararea stupilor şi uneltelor); controlul fagurilor cu rezerve de hrană şi goi; încercarea puterii germinative a seminţelor de plante melifere.

Organizatorice: încheieri de contracte pentru polenizarea culturilor agricole; contractarea livrărilor de produse apicole cât şi de procurare de familii de albine; procurare de seminţe de plante melifere; analiza contabilă a rezultatelor stupinii pe anul precedent; obţinerea de reparaţii de vetre de stupină la masivele melifere vizate.

Nu uitaţi!

Prin intensificarea creşterii de puiet în perioada de iernare, contribuiţi la scurtarea perioadei de înlocuire a albinelor iernate cu albine tinere. Cu cât se vor creşte mai multe albine tinere în timpul iernii, cu atât se va creşte puietul în continuare şi prin aceasta mai devreme va începe creşterea puterii familiilor. Veţi contribui la întărirea familiilor prin: 1)pulverizarea cu sirop de zahăr a cuibului, deasupra ramelor ocupate de albine, în zilele călduroase şi de zbor; 2)hrănirea suplimentară cu turte de pastîă de zahăr şi turte de polen sau în amestec cu înlocuitori, mai ales dacă rezervele de miere şi păstură sunt deficitare. Prin aceste măsuri activităţi familiile puternice şi mijlocii. Nu neglijaţi măsurile de protecţie a stupinii contra curenţilor, apărarea stupinii având influenţă binefăcătoare mai ales asupra familiilor slabe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5