Lucrări necesare în luna aprilie
Încălzirea vremii şi flora miliferă destul de abundentă oferă albinelor, în luna aprilie, polen şi nectar din belşug. În familiile puternice, asigurate cu rezerve bogate de hrană, puietul se extinde pe tot mai mulţi faguri, iar mătcile prolifice depun peste 1500 de ouă în 24 ore. Dacă condiţiile sunt favorabile, în familiile puternice se desăvârşeşte înlocuirea albinelor iernate cu albine tinere, în aşa fel încât puterea acestora să crească. În perioada înfloririi pomilor albinele încep să producă ceară şi să clădească faguri.
În stupină, apicultorul trebuie să efectueze o gamă variată de lucrări, printre care amintim: completarea rezervelor de hrană; lărgirea cuibului; întărirea familiilor ajutătoare şi temporare; clădirea stocului de faguri necesari stupinei; curăţirea cuibului de ceară şi propolis; dezinfectarea stupilor şi trecerea familiilor în stupi curaţi şi dezinfectaţi; controlul sanitar al cuibului puietului.
În această lună obiectivul principal al apicultorului îl constituie intensificarea la maximum a creşterii de puiet, întărirea familiilor în vederea folosirii culesurilor timpurii. Apicultorul trebuie să asigure spaţiul necesar ouatului mătcilor, creşterii de puiet şi depozitării nectarului şi polenului adus în stup. De asemenea, se va acorda o atenţie întăririi familiilor mai slabe, în acest sens se ia cel puţin un fagure cu puiet căpăcit la interval de 10 zile. Prin fagurii introduşi în schimbul fagurilor cu puiet căpăcit, se oferă familiilor puternice spaţiul necesar pentru creşterea în continuare a puietului şi astfel se previne apariţia prematură a frigurilor roitului la familii puternice şi se întăresc cele slabe. Familiile de albine mai slabe se întăresc cu 2-3 faguri cu puiet daţi o dată. La apariţia perioadelor lipsite de cules se recurge obligatoriu la hrănirea suplimentară a familiilor, ca un mijloc de menţinere a puterii şi întărirea lor continuă.
Adaugă comentariu nou