Lucrări în stupină
-
View the full image
Stupina
În cursul acestei luni, după diminuarea creşterii de puiet în familiile de albine apare un nou impuls de creştere a puietului, fără însă a atinge nivelul de la începutul verii. Începe perioada creşterii albinelor de iarnă, familiile manifestând tot mai intens semnele pregătirii de iernare. În zonele cu culesul de întreţinere, familiile se activizează, cresc încă trântori şi deseori schimbă liniştit mătcile. În nopţile mai răcoroase, albinele se strâng în jurul puietului, părăsind fagurii periferici cuibului.
În stupină este nevoie de efectuarea unor lucrări de strictă necesitate: ridicarea magazinelor şi corpurilor de recoltă de pe stupii verticali; completarea rezervelor de hrană pentru iarnă; înlocuirea mătcilor necorespunzătoare; hrănirea stimulentă pentru creşterea puietului; deplasarea stupinei la masive melifere pentru cules de întreţinere sau de producţie; eliberarea fagurilor destinaţi reformării; revizia generală a familiilor de albine. Din punct de vedere organizatoric, se întocmeşte planul de aprovizionare cu utilaje şi materiale pentru anul următor, se face controlul general al stupinei etc.
Nu trebuie să uităm că în această lună trebuie luate măsurile de menţinere a puterii familiilor de albine. Se impune reducerea volumului cuibului, împachetarea acestuia şi introducerea în mijlocul cuibului a fagurilor goi în care au crescut mai multe generaţii de puieţi. În cazul lipsei de polen în cuib şi în natură, se introduc 1-2 faguri cu păstură, iar în lipsa acestora se administrează turte de polen sau înlocuitor. Un mijloc eficient de întărire a familiilor în vederea iernării îl constituie folosirea familiilor ajutătoare, formare în cursul lunii iunie, cărora până la unirea cu familiile de bază li se vor asigura condiţii pentru creştere intensă de puiet.
(După Manualul apicultorului)
Adaugă comentariu nou