Ce sunt elevatoarele auto și cum îl alegi pe cel mai bun pentru afacerea ta?

Elevatoarele auto sunt un tip de utilaje grele ce pot fi zărite în special în service-uri și ateliere. Ele se folosesc mai nou și în parcările subterane sau garajele acoperite acolo unde se urmărește optimizarea spațiului utilizat, dar în general, sunt cumpărate mai mult de persoanele juridice care își desfășoară activitatea în domeniul auto și au nevoie de ele pentru elevarea de la sol a mașinilor clienților lor în vederea depanării sau reviziei.

În funcție de modul în care sunt fabricate, există mai multe tipuri de elevatoare auto. Cele mai comune pe piața românească sunt elevatoarele auto cu două coloane, dar la fel de eficiente sunt și cele de tip foarfecă, de tip platformă sau cele dotate cu patru coloane. Toate aceste tipuri de elevatoare auto pot fi cumpărat online, la prețuri convenabile din magazinul eqp.ro, un distribuitor renumit de scule și echipamente auto.

Pentru alegerea celui mai bun elevator auto, un mecanic trebuie să cunoască proprietățile și în special avantajele fiecărui utilaj în parte. De exemplu, elevatoarele auto de tip platformă sunt cele mai utilizate în vulcanizări. Ele sunt foarte ușoare, dar au sarcini maxime de ridicare limitate la greutăți mici, motiv pentru care nu pot eleva decât mașini mici, de familie.

Pe de altă parte, atunci când se dorește o putere mare de ridicare, cele mai potrivite sunt elevatoarele auto cu două sau patru coloane, dar în cazul acestora principalul dezavantaj este faptul că ocupă foarte mult spațiu și din această cauză nu pot fi instalate decât în atelierele foarte generoase ca dimensiuni.

Dacă ne referim strict la funcționalitate, indiscutabil, cele mai eficiente elevatoare auto sunt elevatoarele de tip foarfecă, ce poartă acest nume datorită arhitecturii lor. Unele din acestea se pot îngropa în podeaua atelierului astfel încât să formeze o suprafață plană cu ea atunci când nu sunt folosite, iar cele mai scumpe pot fi utilizate pentru operații de finețe precum reglarea direcției.

 

De ce aspecte trebuie să ții cont la alegerea unui elevator auto?

Când cumperi un elevator auto, cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont pentru a face o investiție de care să fii pe deplin mulțumit sunt următoarele:

  • prețul;
  • sarcina maximă de ridicare;
  • spațiul din atelier;
  • scopul elevatorului;
  • producătorul și garanția.

Prețurile elevatoarelor auto variază mult în funcție de model și arhitectură. În general, cele mai convenabile elevatoare sunt cele de tip platformă, special gândite pentru vulcanizări și cele mai scumpe, cele de direcție. Dar dacă dispui de un buget limitat, vestea bună este că nu trebuie obligatoriu să investești în cel mai scump utilaj pentru a fi complet satisfăcut de investiție. Dacă este nou, de calitate și suficient de capabil pentru a ridica mașinile de care ești interesat și un elevator ieftin este la fel de util ca unul scump.

Sarcina maximă de ridicare contează enorm în alegerea unui elevator auto. Pentru faptul că niciun utilaj de acest tip nu poate ridica un obiect cu greutatea mai mare decât sarcina sa maximă, în cazul în care ești un patron de atelier auto celebru printre clienții cu SUV-uri și microbuze, nu prea ai cum să folosești un elevator de vulcanizare. De aceea, studiază bine piața, gândește-te la mașinile clienților pe care i-ai servit până acum și investește în elevatorul potrivit nevoilor lor.

După montare, spațiul dintr-un atelier auto trebuie să permită elevatorului instalat să funcționeze la capacitatea sa maximă, fără a fi obstrucționat de nimic. De aceea, trebuie să se țină cont nu doar de înălțimea propriu-zisă a mecanismului, ci și de punctul maxim la care ajunge mașina elevată, precum și spațiul liber ce rămâne la dispoziția mecanicilor din atelier.

Scopul principal al elevatoarelor auto este mutarea mașinilor pe verticală în vederea depanării și reviziei. Dar există și persoane care investesc în elevatoare auto pentru a stivui două mașini una peste alta, într-un garaj subteran sau terestru, acoperit. Pentru astfel de operațiuni, cele mai potrivite sunt elevatoarele auto cu două sau patru coloane, puternice și sigure.

Producătorul și garanția unui elevator sunt ultimele puncte din lista noastră, dar nu cele mai puțin importante. Pentru că odată ce-l achiziționezi, mai mult ca sigur vei avea nevoie de el pe tot parcursul activității comerciale a atelierului, este bine să investești într-un elevator auto produs de un brand de renume și cu o garanție de minim 12 luni de la cumpărare.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5