Ce trebuie să faceţi pentru reducerea riscului unui nou infarct miocardic
Vă prezentăm câţiva dintre paşii pe care îi pot urma cei care au avut un infarct miocardic, pentru a reduce riscul de a avea un altul. În primul rând, trebuie să aveţi grijă de alimentaţia dumneavoastră. Aceasta ar trebui să fie variată şi bogată în fructe, legume şi cereale. Includeţi mai multe fibre alimentare în dietă. Este bine să reduceţi consumul de alimente grase şi, mai ales o parte dintre alimentele ce conţin grăsimi saturate (de exemplu untul, carnea de porc sau produsele din carne de porc) cu altele, care conţin grăsimi mononesaturate sau polinesaturate, cum ar fi uleiul de măsline sau alte uleiuri vegetale. Carnea de porc poate fi înlocuită cu carnea de pasăre slabă şi cu peştele. Evitaţi alimentele de tip fast-food şi alimentele prăjite. Reduceţi consumul de sare.
O altă recomandare ar fi activitatea fizică constantă (de exemplu, o plimbare de 15-30 minute zilnic) şi, atenţie, efortul fizic trebuie să fie progresiv, în funcţie de toleranţa individuală la efort. Reduceţi greutatea corporală excesivă, renunţaţi la fumat fiindcă continuarea fumatului vă poate creşte riscul de a suferi un nou atac de cord. Evitaţi consumul excesiv de alcool, consumaţi maxim un pahar de vin pe zi. Anumite persoane trebuie să nu consume alcool deloc, deoarece şi cantităţile moderate de alcool pot complica problemele medicale. Este deosebit de important să controlaţi tensiunea arterială, mai ales dacă sunteţi hipertensiv. Apoi, reduceţi nivelurile colesterolului sangvin, dacă sunteţi diabetic controlaţi glicemia. Este bine să luaţi, în mod regulat, medicamentele prescrise de medic.
Dr. Dănuţ Cocoi, medic primar cardiolog
Doctor în ştiinţe medicale
Adaugă comentariu nou