În An Centenar, colindul străbun a răsunat în centrul comunei Spermezeu. De la dascăli la angajaţii primăriei, toată lumea în costum naţional

Pe Valea Ţibleşului sărbătorile, mai ales Crăciunul, au un farmec aparte, care vine din inimile sincere de copii, dar şi tradiţiile îmbinate cu respectul deosebit acordat de întreaga comunitate. Sărbători de poveste, pe Valea Ţibleşului: “Sculaţi gazde nu dormiţi/ Că soarele-o rasarit/ În oblonu’ boilor/ Şi-n staulu’ oilor/ Şi-n fereastra gazdelor/ De ieşi gazdă până-n prag/ Că te colindăm cu drag/ Şi iară te băgă-n casă/ Ş-aprinde lumina-n masă/ Că-ţi intră Hristos în casă/ C-un mănunchi de busuioc/ Sã aibă gazda noroc/ Tăt margând şi stând pe loc/ C-un mănunchi de nintă creaţă/ Să aibă gazda viaţă/ Tăt margând şi stând pe laiţă”.
La Spermezeu, Primăria şi Consiliul Local şi Parohia Ortodoxă au derulat festivalul „De ieşi gazdă până-n pragu…”, iniţiat de prof. Alexandru Deneş. Festivalul, ajuns la ediţia a VIII-a, s-a desfăşurat, de această dată, pe o scenă amplasată pe Pietonalul din centrul comunei, în prezentarea artistului Grigore Sâmboan, urcând pe scenă cete de colindători, atât din judeţ, cât şi din Cluj şi Maramureş. Printre cei care i-au încântat pe spermezeni amintim Ansamblul folcloric „Unirea” al Parohiei Ortodoxe Cheţiu – Bozieş, coordonator pr. Teodor Marius Cornea, instructor Antal Alexandru, Ansamblul „Colindiţa zestrea” din Gherla, coordonat de Constantin Istici, colindătorii din Negreni coordonaţi de Florina Varadi şi pr. Marian Văcariu, Mirela Avram împreună cu familia, surorile Diana şi Camelia Rodilă.
Printre surprizele acestei ediţii a fost grupul de colidători al Primăriei comunei Spermezeu, format din angajaţi ai instituţiei, care în frunte cu primarul Sorin Hognogi au colindat în costume tradiţionale. Corul de copii al Parohiei Ortodoxe Spermezeu, coordonat de părintele Simion Buta, elevii claselor I-IV de la Şcoală Gimnazială ( director Voichiţa Ţermure), precum şi grupul folcloric „Ţibleşul”, coordonat de Mariana şi Alexandru Deneş, au adus colindul de pe Valea Ţibleşului, în final toţi cei prezenţi colindând împreună.
Simbolic, cu traista în spate, spermezenii vă colindă, scoţând din lada de zestre colindele noastre ancestrale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5