De ieşi gazdă până-n pragu

Prin sate, dar şi în sufletele noastre, răsună colindul, stelele clipesc pe cer, iar casele plutesc cu gândul spre patria lui Lerui Ler.

Pe la la ferestre luminate poposesc îngeri şi copii cu colindul sfânt. Colind din începuturi, când Dumnezeu pe ape se purta cu cerul şi pământul în priviri. Când ninge mult, ninge sfânt, ninge cu fulgi de argint sub brăduţul aprins ascultaţi ţăranii cum colindă. Ei vestesc pe Pruncul din Cer care vine în zori cu flori de zăpadă şi dalbe flori. Lasaţi Crăciunul în casă? Dacă da, atunci vin împreună cu spermezenii să vă urăm sărbători fericite! Pe Valea Ţibleşului sărbătorile, mai ales Crăciunul, au un farmec aparte, care vine din inimile sincere de copii, dar şi tradiţiile îmbinate cu respectul deosebit acordat de întreaga comunitate. Sărbători de poveste, cu Ansamblul Ţibleşul, coordonat de Alexandru şi Mariana Deneş: “Sculaţi gazde nu dormiţi/ Că soarele-o rasarit/ În oblonu’ boilor/ Şi-n staulu’ oilor/ Şi-n fereastra gazdelor/ De ieşi gazdă până-n prag/ Că te colindăm cu drag/ Şi iară te băgă-n casă/ Ş-aprinde lumina-n masă/ Că-ţi intră Hristos în casă/ C-un mănunchi de busuioc/ Sã aibă gazda noroc/ Tăt margând şi stând pe loc/ C-un mănunchi de nintă creaţă/ Să aibă gazda viaţă/ Tăt margând şi stând pe laiţă”.

La Spermezeu, Parohia Ortodoxă, Consiliul Local şi IGF România au derulat la Căminul Cultural, a doua zi de Crăciun, festivalul „De ieşi gazdă până-n pragu…”, iniţiat de viceprimarul Alexandru Deneş. Au participat formaţii de colindători din Spermezeu, Agrieş, Căianu Mic, Ilva Mare şi Perişor. Corala preoţilor de pe Valea Ţibleşului a debutat cu dreptul impresionând asistenţa. În cadrul manifestării prezentată de Grigore Sâmbouan de la Radio Renaşterea, au avut cuvinte alese primarul Sorin Hognogi, viceprimarul Alexandru Deneş, preotul paroh Simion Buta. Simbolic, cu traista în spate, spermezenii vă colindă, scoţând din lada de zestre colindele noastre ancestrale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5