Centrul Recreativ Legacy, o frumuseţe arhitecturală, prezentat oficial! Becleanul, un model de succes în atragerea banilor europeni

         Câteva sute de persoane au dat curs invitaţiei primarului Nicolae Moldovan, Primăriei şi Consiliului Local Beclean, la evenimentul de prezentare al Centrului Recreativ Legacy, o investiţie finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014-2022, cu o valoare de aproximativ 5 milioane euro. La eveniment, alături de ministrul Marcel Boloş au fost invitaţi Jan Marek Lenczowski, preşedintele GAL Myslenice din Polonia, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa - Năsăud – Emil Radu Moldovan, prefectul Mica Oprea şi subprefecţii Decsei Atilla şi Ioan Zăgrean, senatorul Ioan Deneş, deputaţii Daniel Suciu, Robert Sighiartău şi Bogdan Ivan, primari din „Ţinutul Haiducilor”, primari de oraşe din Regiunea Nord-Vest, specialişti de la ADR Nord-Vest, şefi de instituţii deconcentrate, inspectorii şefi ai inspectoratelor din subordinea MAI, consilieri judeţeni şi locali, dar şi mulţi invitaţi.

         De asemenea, au dat curs invitaţiei şi Cetăţenii de onoare -  diplomatul şi universitarul dr. Liviu Maior, regizorul Radu Afrim, inspectorul şef al ISI BN, col. dr. ing. Constantin Florea.  

Ca orice lucru bine făcut, evenimentul a început cu o slujbă de binecuvântare oficiată de protopopul ortodox de Beclean – Dragoş Cristian, alături de un sobor de preoţi.

         „Acest centru este în jurul unui proiect social, pentru că avem o experienţă a proiectelor pe care le-am derulat de-a lungul anilor aici, foarte aproape.  Mi-am dat seama că, în anumite momente, o investiţie foarte mare rămâne neutilizată, pentru că are nişte reguli foarte clare prin Consiliul Local, pe care nu ai dreptul să le încalci, nişte reguli-amendă care sunt impuse şi nu poţi să faci facilităţi pentru nişte oameni care şi-ar dori să utilizeze într-un anumit moment baza pe care oricum o întreţii, o foloseşti, susţii personalul. Şi atunci, ne-am gândit la un proiect social în care vom avea beneficiari din anumite categorii. Acest centru este foarte generos, nu se putea adresa doar Primăriei oraşului Beclean. Le mulţumesc tuturor colegilor care fac parte din GAL-ul pe care-l reprezint, 19 primari, 19 colegi, inclusiv oraşul Beclean. Acest centru se adresează GAL Ţinutul Haiducilor.  Am făcut adrese la primari, că pot veni să organizăm activităţi pe tot centru gratuit, pe anumită structură de beneficiari care sunt prezentate şi prinse în cererea de finanţare. Sigur că vor fi anumite momente, anumite părţi dintr-un an în care vom pune la dispoziţie, contra cost – nu am folosit costuri ridicate pentru că suntem statul român, suntem primăria oraşului şi cred că veniturile ni le putem asigura din fonduri europene, din alte surse, şi nu trebuie să ridicăm costurile pentru utilizatorii care pot să folosească acest centru”, a explicat primarul Nicolae Moldovan.

Primarul Becleanului a menţionat că mai sunt mici retuşuri de făcut şi că „undeva la 1 Decembrie – pentru că ne este dragă această dată de 1 Decembrie – putem să dăm drumul la acest centru tuturor beneficiarilor”.

Cei mai importanţi nu suntem noi, cei care am găsit finanţarea, nici finanţatorul, nici beneficiarul. Dacă arhitecţii, proiectanţii nu duc lucrările la nivelul la care este cerut în toate actele noastre, noi, uneori, stăm neputincioşi dar, de data aceasta, vreau să vă prezint o echipă întreagă. Iniţiatorul acestui centru – domnul Alexandru Palcău de la Cluj - acest tânăr care a venit la Primăria Beclean şi mi-a propus acest proiect. Sigur, proiectul dânsului era mult mai futurist. Secretul investiţiilor noastre, frumuseţea investiţiilor noastre sunt nişte tineri, o echipă întreagă, cel puţin 20 de arhitecţi de la varianta ocolitoare, de la mobilitate, de la „Radu Săplăcan”, de la toate proiecte, domnul Naghiu, am nişte nume de tineri care pot schimba România şi o schimbă. Să avem încredere în ei. Noi suntem ingineri, profesori sau orice altceva poate fi primarul unei localităţi, dar baza acestor investiţii, viziunea, noi o spunem o împărtăşim cu ei şi ei vin cu proiecte, nu mai vorbesc despre „Grădina urbană”, cu o echipă de arhitecţi renumiţi din ţară, care gândesc pentru nevoile noastre”, a declarat primarul Micolae Moldovan.

Acesta a punctat buna colaborare cu antreprenorul general, societatea TCI -constructor general din Cluj-Napoca, director  Dorin Oltean; proiectant de rezistenţă  - SC Profesional Constructor, proiectant inginer Ionuţ Bran, subantreprenori din domeniul instalaţiilor  -  responsabil proiect ing. Marius Trif, proiectant de arhitectură – SC Grafic Studio SRL, reprezentant prin proiectant Karoly Nemes, subantreprenor construcţii, Matti Solutions, diriginţii de şantier care au supervizat în aceşti doi ani de zile tot ceea ce s-a întâmplat – ing. Grigore Silaşi, ing. Laurenţiu Pricop,  şi personalul specializat, Dorel Moldovan, fiu al oraşului Beclean, inginer Nelu Zăpârţan. „Mulţumim şi domnului ing. Nicolae Piper şi domnului ing. Ioan Rusu care este tot fiu al Becleanului, a făcut şcoala generală aici. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, am în Primărie nişte colegi extraordinari, o grupă de 15-20 de oameni care zi lumină au stat aici să facem curat, să punem lucrurile la punct şi să vă primim în cele mai bune condiţii. La mulţumesc foarte mult şi colegilor mei primari şi în pregătirea proiectului european, dar şi în finalizarea acestui obiectiv”, a mai spus primarul Nicolae Moldovan.

         Ministrul Marcel Boloş  a precizat că acest proiect este  în premieră naţională,  în care a fost implicat pe vremea când era directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest. „În calitate de ministru, am ţinut să particip la inaugurarea acestui proiect pentru a vedea cum, prin proiectele de regenerare urbană, se pot face lucruri folositoare pentru populaţia unei comunităţi. Vreau să-l felicit pe primarul oraşului Beclean pentru implicare şi pentru devotamentul de care a dat dovadă, dar şi pentru tenacitatea cu care s-a implicat, şi pe toţi colegii dumnealui care au participat la realizarea acestui proiect. Aţi văzut acolo un exemplu, prin oraşul Beclean, la nivel naţional, că proiectele europene pot schimba vieţi. Nu este doar un slogan. Aici, la faţa locului, putem vedea aceste proiecte prinzând contur, pentru că nu doar acest proiect îl are domnul primar. Are şi proiectele de mobilitate urbană, are şi centrul cultural pe care sper ca, în curând, să îl inauguraţi. De asemenea, are proiectul tot cu componentă socială pe care l-am denumit „Centru de recuperare şi reintegrare”, de asemenea, un proiect minunat. Aceste exemple de proiecte pot să facă din oraşele din România exemple de urmat, dar şi prin accesarea de fonduri europene pot fi schimbate cu adevărat condiţiile de viaţă şi de  locuire ale oamenilor. Îl felicit şi pe domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru că dă dovadă de parteneriat cu autorităţile locale şi este un exemplu cum, pe bază de parteneriat între Consiliul Judeţean şi primăriile din judeţ se pot face lucruri frumoase, proiecte frumoase şi se pot gândi proiecte care au un impact major asupra comunităţilor locale”, a spus ministrul Boloş.

Oficialul guvernamental s-a referit şi la varianta ocolitoare a oraşului Beclean, o investiţie care este rodul Ordonanţei 101 din 2020. „Poate pentru mulţi această ordonanţă nu spune mare lucru, dar este momentul la care Guvernul României a luat decizia de a descentraliza implementarea proiectelor de infrastructură de transport. L-am întrebat pe domnul primar dacă merge mecanismul, dacă se virează banii, dacă toate circuitele financiare şi instituţionale sunt puse la punct şi mi-a spus că satisfacţie că da. Iată că aici putem vorbi de acest proiect ca proiecte de referinţă pentru acele autorităţi locale care doresc să se implice cu adevărat în rezolvarea problemelor, inclusiv cele care ţin de infrastructura de transport. Să ştiţi că, dacă îţi iei soarta în mâini nu mai baţi drumurile de Bucureşti ca să-ţi rezolvi problemele cu contractele de finanţare sau să rezolvi probleme ce ţin de dezvoltarea comunităţii locale. Felicitări pentru acest lucru şi sunt oarecum mândru din acest punct de vedere că aceste mecanisme sunt implementate şi, din această perspectivă, România are posibilitatea de a accesa aceşti bani cu o mai mare uşurinţă prin descentralizarea deciziilor de la nivel central”, a mai spus Marcel Boloş.

Preşedintele Consiliului Judeţean a rememorat momentul în care acet proiet părea doar un vis. „Eram tânăr deputat şi, venind de la Bucureşti, am oprit la Nicu să vorbim ceva. M-a dus până la Figa unde era un bivol care se scălda într-o baltă şi alţi doi mai încolo. Mi-a spus că vrea să facă acolo nişte băi. N-am ştiut dacă vrea să ne scăldăm amândoi cu bivolii sau să construiască nişte băi acolo. L-am întrebat cum vrea să facă şi mi-a explicat unde pune bazinele, unde face un cartier, unde aduce gazul. Era extrem de entuziasmat, n-am vrut să-l dezamăgesc, dar vă mărturisesc că mi se părea un lucru fantasmagoric. E important să crezi, e important să te baţi pentru ceea ce crezi şi, într-adevăr, ceea ce se întâmplă astăzi la Figa, în oraşul Beclean, dar în mod special la Figa, e ceva de science fiction, dacă ne ducem nu cu mulţi ani în urmă, cu 15-16 ani”, a spus preşedintele Emil Radu Moldovan.

         Preşedintele Consiliului Judeţean i-a felicitat pe toţi cei implicaţi – primarul Nicolae Moldovan, împreună cu întreaga lui echipă de la Primăria Beclean, proiectanţi, consultanţi, constructori pentru că, un asemenea proiect are în spate sute, dacă nu mii de ore. „Mă bucur foarte mult că Nicu Moldovan, împreună cu colegii din GAL Ţinutul Haiducilor, oferă concetăţenilor lor aceste posibilităţi aici, la ei acasă, şi sunt convins că acest Centru Recreativ Legacy va oferi servicii de calitate şi oamenii vor putea să vină aici şi să-şi petreacă timpul liber sau să-şi trateze anumite afecţiuni. (…) Da, subscriu, şansa noastră pentru dezvoltare, pentru reducerea decalajelor dintre România şi alte state europene civilizate, sunt fondurile europene, ca dovadă, fiecare loc unde te duci, în fiecare comunitate locală, în fiecare oraş sau municipiu, găseşti urmele acestor proiecte care au fost finanţate cu fonduri europene, fonduri vitale pentru noi.

         Felicitări, Nicu! Sunt convins că în multe ţări europene nu există astfel de edificii spectaculoase. Asta este şi şansa noastră, că am ajuns la dezvoltare un pic mai târziu, iar ceea ce facem, face cu modele de ultimă generaţie şi cu dotările aferente. Am adus pentru centru o mică Diplomă să rămână acolo pentru veşnicie, o Diplomă pentru Centrul Recreativ Legacy din Bistriţa-Năsăud, Poarta Transilvaniei”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.          

***         

Centrul Recreativ Legacy, construit de către Primăria Beclean cu ajutorul unei finanțări în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, în valoare totală de 22.709.102,47 lei - conform Contractului de finanţare nerambursabilă - Cod SMIS 123130, va fi prezentat în cadrul unui eveniment.

         Obiectivul general al Centrului Recreativ Legacy îl reprezintă îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din orașul Beclean și împrejurimi prin dezvoltarea unor activități de petrecere calitativă a timpului liber, în special a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile care vor beneficia de servicii gratuite din partea Primăriei orașului Beclean.

                   Centrul Recreativ Legacy are amenajate următoarele dotări care includ activități ce sunt puse la dispoziția cetățenilor orașului Beclean și nu numai:

- Bazin de înot cu funcții recreative și de recuperare;

- Bazin de înot cu jocuri în apă;

- Bazin cu apă sărată;

- Zonă de relaxare ambientală;

- Sală pentru recuperare fizică;

- Săli pentru yoga;

- Sală de bowling;

- Sală de fitness;

- Sală de gimnastică cu terasă în aer liber;

- Ateliere creative;

- Spațiu expozițional;

- Spații verzi exterioare (6.800 mp);

- Locuri de joacă pentru copii;

- Mobilier urban în limita terenului.

         În vederea realizării Centrului Recreativ Legacy au fost executate ample lucrări de construcție a clădirii propriu-zise, lucrări de consolidare, lucrări de amenajare acces, lucrări de construire drumuri, lucrări de amenajare spații verzi, lucrări de amenajare pentru activități exterioare.

         Centrul Recreativ Legacy aduce multiple beneficii pentru sănătate prin intermediul tuturor activităților puse la dispoziția beneficiarilor, dar și pentru petrecerea timpului liber, oferind posibilitatea beneficiarilor de a practica înotul și celelalte activități pe tot parcursul unui an calendaristic (12 luni/an fără întrerupere).

         Toate aceste oportunități oferite de către Centrul Recreativ Legacy au creat o așteptare ridicată în rândul cetățenilor, care au primit acest proiect într-un mod foarte pozitiv, fiind unul de impact pentru comunitatea din Beclean. Cu toții au fost impresionați de toate elementele existente, de la arhitectura clădirii, la frumusețea estetică și dotările Centrului Recreativ Legacy.

         Acest Centru multifuncțional va îmbunătăți așadar calitatea vieții locuitorilor din Beclean și împrejurimi prin dezvoltarea unor activități de petrecere a timpului liber, în special a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile prin oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5