CINE ESTE ANA SUCIN ?

În sala festivă aproape plină, a Liceului Sportiv din Bistriţa, a avut loc, Joi, 23 iunie 2011, la ora 17, lansarea unei cărţi deosebite, semnate sub pseudonimul Ana Sucin. Majoritatea dintre cei prezenţi au înţeles din care anume motive a fost preferat pseudonimul şi, de aici, a intervenit prezumţia că personajele cărţii, deşi cu nume schimbate, au existat cu adevărat, la fel întâmplările, uneori dramatice, ale acestora, care nu sunt o ficţiune. Viaţa reală bate, de multe ori, filmul sau romanul, dar transpunerea acesteia, în opera literar artistică, necesită mult talent, pe care autoarea, cu siguranţă, ne convinge că îl are. Dar cine este autoarea? Se întreabă unii care nu au fost la lansarea cărţii, dar o cunosc pe cea care a prezentat cartea, fiind chiar consăteni cu autoarea, cărora chiar nu le vine a crede că „ea” ar fi scris-o.

Având consimţământul autoarei, voi destăinui numele adevărat al Anei Sucin. Este vorba de Domniţa Uilean, născută la Posmuş, jud. Bistriţa – Năsăud, absolventă a Facultăţii de Farmacie din Cluj, care a activat ca farmacistă la Prundu Bârgăului şi la Borşa de Cluj, după care viaţa ei s-a desfăşurat în Statele Unite, unde a reuşit să treacă prin momentele cele mai grele, reuşind să se impună, renăscându-se şi devenind stăpână pe soarta ei.

Mulţi dintre românii plecaţi în exil s-au realizat în diverse domenii, dintre care unii şi în literatură, de cele mai multe ori transferându-şi propria lor viaţă în cărţi cu o certă valoare. Manuscrisul final, al unei astfel de cărţi, semnate cu pseudonimul Ana Sucin, în care se precizează, totuşi, faptul că orice posibile asemănări, de întâmplări şi persoane, sunt pur întâmplătoare, l-am lecturat încă înainte de lansarea cărţii.

Încă de la prima pagină am fost atras de stilul direct şi bine încadrat al unor evenimente deosebite şi trăiri dramatice, expuse cititorului de către o autoare plină de talent narativ, alcătuită din două personaje diferite, dar cu trăsături şi gânduri comune, destăinuite într-un jurnal de către Sonia, citit şi retrăit parţial de către Neli, care participă şi este la curent cu viaţa familiei prietenei sale.

Personajele principale ale cărţii sunt două familii: ale lui Neli şi Gil, care nu au copii şi ale Soniei şi Sabin, părinţii lui Mihai şi ai Corinei, la care se adaugă Sergiu, primul prieten al Soniei şi ultimul ei bărbat, alături de care apar evocări ale bunicilor şi descrieri ale neamurilor prin alianţă, a colegilor şi a bunilor prieteni americani.

Soarta acestor personaje, în drum spre miracolul occidentului, pare a fi dirijată de un anumit destin, care trece prin lungi şi grele suferinţe, dar forţa unora dintre eroi învinge greul, cucerind succesul existenţei sociale şi reuşind pătrunderea lor în saloanele culturale universale. Toate acestea sunt descrise ca fapte trăite şi cunoscute de către Neli, devenită o soră geamănă a Soniei, pe baza confesiunilor din jurnalul celei din urmă.

Despre persoana autoare a cărţii, Domniţa Uilean, fostă farmacistă la Prundu Bârgăului, au vorbit profesorii Margareta Andriţoiu şi Leonida Şefănescu, iar despre carte Adrian Mănarcă, Niculae Vrăsmaş şi autoarea.

Sugestiv întitulată „Consolare în E major”, cartea Anei Sucin, care reprezintă o adevărată frescă a românilor deveniţi americani în ultimele decenii, a fost bine primită de către numeroşii participanţi la lansare, din Bistriţa, Posmuşul natal, văile Şieului şi Bârgăului, între care rude, foşti colegi şi prieteni, cu toţii felicitând-o pe autoare, adânc mişcată, la rândul ei, de căldura sufletească arătată.

Comentarii

01/09/12 10:18
Silviu Borsanu

Acum citesc cartea. Scriitura e citibila, chiar cu talent narativ.
Realitatea e dezastruoasă. Dintr-o doamna agreabila, talentata, a devenit o victimă a propriilor orgolii parasind tara.
Inginerul agronom, si nu muzician, era un nimeni, care o ridiculiza si in tara.
Datorita acestei stari de injosire si tradare, are puseuri vindicative la adresa tarii in care s-a nascut, toate datorita esecului propiriu in USA. Pacat !
Nu e singura drama a “fugarilor” din democratia americană.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5